Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Коледари посетиха Общината, Областна администрация и ОДМВР

Коледари посетиха Общината, Областна администрация и ОДМВР

Те пяха и наричаха за здраве и берекет.

В българската традиция, нощта срещу Рождество Христово - Бъдни вечер, е един от най-големите празници. се приготвя обредна трапеза, която се освещава от най-стария член на семейството. Върхов момент в обредността е коледуването.

Коледарската група се събира на Никулден, когато си избира водач, наречен „станеник” и стан, където да се събират вечер и да разучават песните. Групата се състои от момци – ергени, които се обличат в народни носии, задължително наметнати с ямурлуци. По калпаците им се вият низи с пуканки и са закичени с китки чемшир.

В нощта на Бъдни вечер коледарите тръгват. Песните им огласят цялото село и по пътя пеят: „Сяла мома ран босилек”. С кратката песен „Стани, стани Нине, стани господине”, коледарите съобщават за своето пристигане пред портите. След като влязат в къщата изпяват две, три или повече песни.

Момците славят стопанина с богатство, със сполука, със здраве, с гостолюбие и почит. Техните песни и благословии възвеличават труда. Всяка песен завършва с кратки пожелания – „Тебе пеем – Бога славим!” Освен на стопанина, коледарите изпяват песни и на стопанката, на децата, на животните, на нивите. След песните и благословиите в знак на уважение стопаните даряват коледарите.

В днешно време, една от традициите повелява деца и младежи от града да сформират коледарски групи, които да посещават институциите в града. Коледуването в Бургас вече започна. Днес млади коледари от бургаското училище "Добри Чинтулов" посетиха Общината. Те са сборна група от различни класове от 8-ми до 12-ти клас. Коледари от две детски градини - ДГ „Златното ключе“ и ДГ „Звездица“ посетиха областния управител Вълчо Чолаков и екипа му, за да пожелаят здраве и успехи. 

За пета по ред година ОДМВР – Бургас посрещна коледарчета, този път от детска градина „Раковина”, водени лично от директора на учебното заведение – г-жа Димитричка Господинова. Малчуганите, облечени в характерните за големия християнски празник носии, благопожелаха и наричаха за здраве и берекет служители от различните структурни звена в бургаската дирекция, сред които: отдел „Разследване”, отдел „Охранителна полиция и КАТ”, отдел „Криминална полиция”, отдел „Икономическа полиция”, отдел „Административен”, сектор „Миграция” и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега