Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Коледари ще обикалят бургаски квартали и села на Бъдни вечер

Коледари ще обикалят бургаски квартали и села на Бъдни вечер

Всяка година групи момци от Бургас и съставните селища държат традицията жива изпълнявайки традиционния обичай Коледуване. Младите момчета вече планират посещенията си в някои от бургаските квартали. Коледари ще очакват и в селата в общината.

Всяка година групи момци от Бургас и съставните селища държат традицията жива изпълнявайки традиционния обичай Коледуване. Младите момчета вече планират посещенията си в някои от бургаските квартали. Коледари ще очакват и в селата в общината.

Със сигурност за здраве и берекет ще благославят младежите от читалищата в кварталите "Лозово", "Ветрен", "Горно Езерово" и "Крайморие". Традиционно коледари обикалят и "Меден рудник". Те ще тръгнат по хорските домове между 19 и 20 часа на 24-ти декември.

"Добри гости" да очакват и жителите на селата Маринка, Равнец, Рудник и Твърдица след 20 часа на Бъдни вечер. Местните читалища за поредна година се подготвят да зарадват домовете на хората с песни и пожелания за щастие и късмет.

В центъра на Бургас коледарчетата традиционно тръгват по офисите и администрацията още в средата на декември, за да благословят представителите на бизнеса и местното управление. Освен официалните фолклорни групи, всяка година домовете на хората в бургаските квартали и околните селища обикалят и ентусиасти, които сами си организират дружинки и изпълняват обичая Коледуване.

Коледуването е един от традиционните български обичаи. Според обичая, Коледарите са неженени мъже, годеници или по-млади, скоро женени мъже, предвождани от по-възрастен мъж, наричан „станеник“. Всички момци са облечени в специални празнични носии и украсни калпаци.

Дружините обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена и т.н. След песните, водачът на групата изрича и коледарската благословия. Стопанинът на къщата, от своя страна, дарява Коледарите с кравай, пари, месо, сланина, боб, брашно, вино и др. Коледуването завършва с общо угощение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега