Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Коледната трапеза и децата - какво да сервираме и какво могат да опитат

Коледната трапеза и децата - какво да сервираме и какво могат да опитат

Когато в семейството се появи нов член, неизбежно родителите започват да се питат – как се отразяват безбройните празнични обеди и вечери на детето, какво може и какво не бива да опитва то, как да ограничим вредните храни и с какво да внимаваме?

Според традицията, на Игнажден официално започват Коледните празници. През следващите дни ни очакват безброй поводи за събирания със семейството, близките и приятелите. А това означава само едно – тежки трапези, безброй изкушения и вероятно едно-две кулинарно-гастрономични прегрешения.

Обичаят повелява на Бъдни вечер да поставяме на масата постни храни – 7, 9 или 11 на брой. На следващия ден, когато постите са приключили, обикновено сервираме свинско, гарнирано с кисело зеле, боб, наденички, сладкиши, сушени плодове и баница.

Когато в семейството се появи нов член, неизбежно родителите започват да се питат – как се отразяват безбройните празнични обеди и вечери на детето, какво може и какво не бива да опитва то, как да ограничим вредните храни и с какво да внимаваме? В навечерието на празниците се допитваме до две дами, които освен че са майки, имат и дългогодишен опит в областта на детското и здравословното хранене – Кристина Коларова от първата частна детска кухня в Бургас - „Ам-Ам“ и Елина Чекаларова от фондация „За Храната“, която е и една от основните движещи сили на Кулинарен клуб „Амко“.

„Когато подреждаме масата, трябва да бъдем подготвени за това, че не можем да ограничим от какво ще опита детето, особено по празниците, когато няма как да следим къде достига детската ръчичка. Затова е важно да имаме предвид, когато подбираме рецептите, че те трябва да бъдат подходящи и за най-малките“, споделя Чекаларова.

„По принцип повечето традиционни български ястия, сервирани на Бъдни вечер, са поначало подходящи. Те включват продукти, които навремето хората са консумирали през зимния период, а по-голямата част от тях и в момента присъстват в списъка с препоръчителните храни на Министерството на здравеопазването – зеленчуци, варива, ядки, плодове. Важно е обаче как ги приготвяме“, допълва Коларова.

Едно от златните правила, когато на масата сядат и деца, е да се ограничават запръжките, пикантните подправки и солта. Най-общо казано, те не са особено полезни и за възрастните, но детският организъм ги понася още по-трудно. Силно пикантните подправки като черен пипер, лют червен пипер, кимион и други може да подразнят стомаха на малкото дете и да нарушат празничното настроение.

Вместо това, съветът на Коларова и Чекаларова е да заложите на минимално количество сол, повече свежи подправки като магданоз, копър, целина, джоджен. Вместо да запържвате ястията, заложете на по-здравословни и безопасни методи като задушаване или изпичане. И най-важното – не прекалявайте с мазнината.

„Боб, леща и грах – тези продукти трябва да присъстват в менюто на детето 2 пъти седмично. Това е и една от най-удачните храни на празничната трапеза, от които да дадете на Вашето дете“, изтъква Коларова, като подчертава, че за децата и възрастните с чувствителен стомах на пазара има белени варива, които не причиняват раздразнения.

Позволени са още и картофената салата, но с по-малко лук, картофеното пюре, свежите салати, млечната салата с обезмаслено мляко, баницата. Ако на трапезата Ви има туршия, можете да дадете на детето, но само ако не е твърде солена. Препоръчително е, преди да я сервирате на малчугана, да я премиете с прясна вода, за да намалите солта по нея. При възможност обаче заменете консервираната продукция с пресни или задушени зеленчуци. Можете, например, да нарежете лентички морков, краставица, чушка, подправени с малко копър и лимонов сок.

Мазната руска салата може да бъде изместена от вариант, в който дресингът е приготвен на нискомаслена млечна основа, например. Традиционните картофи можете да замените със сладки такива. Не забравяйте и тиквата, подправена с мед, както и печените ябълки, които са идеален вариант за десерт. Вместо мазни и пикантни колбаси и твърде солени формовани филета, поставете на масата мезета като печен чипс от тиквички и сладки картофи. 

 „Ядките сами по себе си са много полезни, те трябва да са част от детското меню, но обикновено за възрастните избираме печени фъстъци, бадеми и кашу, които съдържат твърде много сол. За да избегнете вредите за Вашето здраве и здравето на децата Ви, можете да се спрете на сурови ядки – бадеми, орехи“, препоръчва Чекаларова.

Що се отнася до плодовете, сезонът изобилства от такива. Вместо сушени сливи и смокини, можете да сервирате резени ябълка и круша, банани, цитруси, райска ябълка. Предимството им е, че не са обработени, хидратират и съдържат цялата си гама полезни вещества.

Най-опасни обаче остават шоколадите, вафличките и другите сладки лакомства. Макар торбичките да са вече поостарял подарък, все още битува традицията на децата да се носи шоколад. Добре е предварително да помолите близките си да не носят шоколади и шоколадови лакомства.

„Пакетираните сладкиши съдържат твърде големи количества захар, консерванти и изкуствени подобрители. Те увреждат зъбите и поставят детето в риск от наднормено тегло. Освен това го правят хиперактивно и развиват у него вкус към захарта и подсладителите“, споделят Коларова и Чекаларова. 

От кухнята напомнят, че през коледните празници доставки няма да има. Детска кухня „Ам-Ам“ ще работи на 26 и 27 декември и ще почива между 28 декември и 1 януари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега