Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Коледната трапеза - от какво могат да опитат децата?

Коледната трапеза - от какво могат да опитат децата?

Броени дни ни делят от началото на коледните и новогодишните празници. Предстоят изкушаващи празнични обеди и вечери, богати трапези и куп апетитни ястия, от които няма как да не ти се прииска да опиташ. У нас традиционно трапезата на Бъдни вечер се състои от постни храни, а на Коледа похапваме свинско, гарнирано с кисело зеле, боб, зеленчуци. Масите са отрупани още с баница, сушени плодове, ядки, сладки изкушения и какво ли още не. Кои обаче са безопасните храни от празничните трапези за най-малките?

Броени дни ни делят от началото на коледните и новогодишните празници.Предстоят изкушаващи празнични обеди и вечери, богати трапези и куп апетитниястия, от които няма как да не ти се прииска да опиташ. У нас традиционнотрапезата на Бъдни вечер се състои от постни храни, а на Коледа похапвамесвинско, гарнирано с кисело зеле, боб, зеленчуци. Масите са отрупани още сбаница, сушени плодове, ядки, сладки изкушения и какво ли още не. Кои обаче сабезопасните храни от празничните трапези за най-малките?

В навечерието наКоледа се допитваме до специалистите в детското хранене от Детска кухня„Ам-Ам“. „По принцип, когато говорим за празниците, децата могат да опитат отвсичко. Традиционната българска кухня по това време на годината включва достаот препоръчителните здравословни продукти от списъка на Министерството наздравеопазването. Зависи, разбира се, как са приготвени ястията. Добре еродителите да се съобразят с някои препоръки, които впрочем са важни и затяхното здраве“, коментираха кулинарите от „Ам-Ам“.  

На първо място поставяме солта. Злоупотребата с нея е вредна за всички, несамо за децата. Вредният ефект се дължи на натрия в нея, подчертават отздравното министерство. Високият прием на натрий води до загуба на калций откостите и повишава риска от увреждане на бъбреците и повишаване на кръвнотоналягане. „При децата е още по-важно да намалим количествата, защото освен всичкодруго родителите са тези, които развиват вкуса и предпочитанията им. Ако отраноим дадете възможност да свикнат със здравословно меню, то и в бъдеще те щеправят по-добри избори по отношение на храната“, препоръчват от ДК „Ам-Ам“.Така че, помнете старата поговорка: „сол се добавя, но не се отнема“. Затова,когато приготвяте ястията за празничната трапеза, сведете количеството сол доминимум.

Подправките са другият рисков фактор. При подправянето на салатите иблюдата е важно да имате предвид, че детският стомах е по-чувствителен къмпикантни храни. Заложете на свежите подправки като магданоз, копър, целина,джоджен, но сведете до минимум дразнещите черен пипер и кимион, ако от ястиетоще яде и малко дете. Когато приготвяте ястията и салатите за празничната трапеза, ограничетеколичеството мазнина и не запържвайте продуктите. Ако рецептата все пакпредполага употребата на мазнина, ориентирайте се към растителни масла – чистоолио, зехтин и др. Маргаринът е напълно забранен за най-малките. Ако приготвятемесо, подберете сухо месо, най-добре пилешко, пуешко или телешко.

„Варивата като боб, леща и грах фигурират в списъците на специалистите заздравословното хранене на децата до 7-годишна възраст. Препоръката на здравнотоминистерство е те да присъстват в менюто на детето 2 пъти седмично. Това е иедна от най-удачните храни на празничната трапеза, от които да дадете на Вашетодете“, посочват специалистите от „Ам-Ам“. Ако малчуганът има по-чувствителенстомах, ориентирайте се към белени боб и леща. Позволени са още и картофената салата, но с по-малко лук, картофеното пюре,свежите салати, млечната салата (ако е с обезмаслено мляко), баницата. Ако натрапезата Ви има туршия, можете да дадете на детето, но само ако не е твърдесолена.

Препоръчително е, преди да я сервирате на малчугана, да я премиете спрясна вода, за да намалите солта по нея. При възможност обаче заменетеконсервираната продукция с пресни или задушени зеленчуци. Дребните гризини на празничната трапеза крият и най-голям риск. Обикновеноте не са особено здравословни, а количествата, които приемаме, засищат. А и,нека си го признаем, не си даваме сметка точно колко сме хапнали от тях. Ощепо-малко можем да проследим колко ядки, сушени плодове или колбаси е изялодетето, тъй като обикновено тези добавки не се сервират в порции, а в подноси икупи.

„Ядките сами по себе си са много полезни, те трябва да са част от детскотоменю, но на празничната трапеза обикновено поставяме твърде осолени илизахаросани такива. За да избегнете вредите за Вашето здраве и здравето надецата Ви, заложете на сурови ядки – бадеми, орехи“, препоръчват специалиститепо детско хранене. Вместо сушени плодове, сервирайте резени ябълка, круша,банан и/или цитруси. Колбасите са чудесно мезе, но обикновено са твърде пикантни, мазни исолени, за това не са подходящи за деца. Ако приготвяте пуканки, заложете натакива без сол и масло. Изберете крекери и соленки от пълнозърнесто брашно.Пригответе мезета от моркови със зехтин и лимонов сок, хапки с обезмасленобезсолно сирене и кашкавал.

Що се отнася до най-голямото изкушение – сладкишите и шоколада, попразниците обикновено те изобилстват. Опитайте се да ограничите приема напродукти с добавена захар от менюто на детето си. Помолете близките си да неносят купища шоколади, вредни вафли и бисквити, близалки и други лакомства надетето. Те увреждат зъбите и поставят детето в риск от наднормено тегло. Освентова го правят хиперактивно и развиват у него вкус към захарта иподсладителите, споделят от Детска кухня „Ам-Ам“. Кулинарите напомнят още, че през коледните празници доставки няма да има.Кухнята ще работи на 27 и 28 декември и ще почива между 29 декември и 1 януари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега