Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Компютърни спецове пишат поезия на програмния код

Компютърни спецове пишат поезия на програмния код

За много от нас думата „поезия“ е безумно далече от програмирането и компютърните науки. За студентите от университета Станфорд в САЩ, обаче, двете понятия са взаимосвързани. Това доказаха участниците в първия конкурс за „поезия на компютърния код“. Победител в първото издание е Лесли Ву, докторант по компютърни науки, която грабна наградата за поемата си „Кажи 23“.

За много от нас думата „поезия“ е безумно далече от програмирането икомпютърните науки. За студентите от университета Станфорд в САЩ, обаче, дветепонятия са взаимосвързани. Това доказаха участниците в първия конкурс за „поезияна компютърния код“. Победител в първото издание е Лесли Ву, докторант покомпютърни науки, която грабна наградата за поемата си „Кажи 23“.

Младата програмистка написала програмата си с очила GoogleGlass,изговаряйки дума по дума кода, който се прожектирал на огромен екран, разказваинформационният сайт CNET. След като програмата билазавършена, Ву я стартирала и компютърът прочел части от 23-ти библейски псалм трипъти с различна интонация.

Създатели на естандартния конкурс са Мелиса Кейгън и Кърт Джеймс Вернер. „Поезията от програмен код е нещо, което съществува от известно време вкръговте на програмистите, но връзката с гласовото представяне и артистичнотоизиграване ни изглеждаше наистина интересно”, обяснява Вернер.

От своя страна Кейгън описва поезията на програмирането като „многоразлични неща, в засивимост от това кого ще попиташ - може да бъде текст,прочетен като код или пуснат като програма, но също и програма, прочетена катопоезия.”

Второто издание на конкурса предстои. Заявления за участие ще се приемат до12-ти февруари

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега