Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Конституционният съд отмени единната сметка на НАП

Конституционният съд отмени единната сметка на НАП

Конституционният съд отмени въведената в началото на 2013 година единната сметка на НАП, по която се превеждат данъците и осигуровките, съобщи в-к „Труд“. Според КС единната сметка нарушава правата на осигурените лица и осигурителната система като цяло, тъй като противопоставя трите основни плащания на гражданите – данъци, здравни и социални осигуровки.

Конституционният съд отмени въведената в началото на 2013година единната сметка на НАП, по която се превеждат данъците и осигуровките,съобщи в-к „Труд“. Според КС единната сметка нарушава правата на осигуренителица и осигурителната система като цяло, тъй като противопоставя трите основниплащания на гражданите – данъци, здравни и социални осигуровки.

Единната сметка на НАП предполага парите, коитогражданите превеждат, за да покрият задълженията си, да погасяват най-старотозадължение, чиито срок е най-неотложен. Преди въвеждането й, когато човек неможе наведнъж да изплати всички дължими суми, можеше да се внесе част парите,придружени с декларация къде да отидат те.

Въпросната схема събуди разгорещендебат, тъйй като направи възможно  човекда внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдатпогасени данъчни задължения, което според специалисти нарушава правата награжданите и застрашава осигурителната система.

Решението за отхвърляне на единната сметка е взето с 8гласа „за“. Против са били само съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев. КС ерешил казуса в отсъствието на Пламен Киров и Красен Стойчев.

Според юристи, отмянатана Единната сметка не връща в сила старата разпоредба, която позволяваше на хората да избират коеот задълженията си погасяват. На нейно място парламентът ще трябва да гласува друг текст.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега