Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Концлагерът Трикери" събужда спомена за тежката съдба на българите след войните

"Концлагерът Трикери" събужда спомена за тежката съдба на българите след войните

Прожекцията на документалния филм ще се състои на 18 октомври, от 18:00 часа, в Дома на писателя.

Този петък (18 октомври), от 18:00 часа, Регионален исторически музей - Бургас ще представи документалния филм "Концлагерът Трикери" в Дома на писателя (ул. "Вола" №1). Лентата съживява спомена за една трагедия, останала скрита за повечето българи поради настъпилите политически промени след войните.

През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България, Междусъюзническа война. В нея страната ни воюва срещу бившите си съюзници Гърция и Сърбия. България губи войната, тъй като същевременно е нападната от всички страни. В резултат на това са откъснати много земи включително Македония, където започва терор над всичко българско с цел то да бъде погърчено или посърбено.

След тази национална катастрофа и многото лични и масови трагедии, една история остава напълно забравена за поколенията - историята за първия концлагер в Европа. Той е създаден от гърците на безлюдния остров Трикери в залива на гр. Волос през юни 1913 г.

Българските учители, свещеници, книжовни дейци, селски и градски първенци от окупираната от Гърция част от Македония, както и пленените войници от българския гарнизон в Солун са арестувани и заточени там - около 7 000 души, а може би и много повече.  В резултат на глада и болестите, там умират хиляди невинни българи, а оцелелите се прибират във вид на ходещи скелети.

Автор на филма „Концлагерът Трикери“ е бургаският общественик Георги Дракалиев, който е потомък на един от загиналите на острова български свещеници. Кадрите са заснети на самия остров с кратки интервюта от местни жители. Със същата цел е посетена и крепостта Паламида в старата столица на Гърция Навплио, където лежат затворени българските офицери в онези трагични дни.

Историята е разказана единствено чрез разказите на свидетели и участници в събитията, отразени в книгите „Вартоломеевската нощ в Солун и героичната защита на българската дружина“, „Българският гарнизон в Солун през 1913 г. (спомени)“ и „Гробовете на Трикери“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега