Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Копривата - полезна при артрит, алергии и диабет

Копривата - полезна при артрит, алергии и диабет

Копривата е многогодишно тревисто растение, чийто листенца са покрити с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. То расте във влажни райони и е широко използвано в медицината и кулинарията.

Копривата е многогодишно тревисто растение, чийто листенца са покрити с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. То расте във влажни райони и е широко използвано в медицината и кулинарията.

По отношение на хранителната й стойност, копривата съдържа 42 калории на 100 грама. Листенцата на това растение са богати на калций, витамин А, магнезий, витамин В6, желязо и фибри. От копривата се правят чайове, отвари и ястия. Различни части на растението се използват срещу уринарни инфекции, за спиране на кръвотечение и като лек срещу алергия.

- Корените на копривата се препоръчват при проблеми с пикочния мехур и пикочните пътища, както и при уголемена простата. Това растение е и мощен диуритик. Освен това съществуват някои доказателства, че отварата от коприва помага за разграждането на камъни в бъбреците.

- Копривата има и противовъзпалително действие с широк спектър на ефективност при лечение и профилактика. Парливият сок, който листенцата на копривата отделят, в миналото се е използвал за спиране кървенето на открити рани и при екзема.

- В традиционната медицина копривата се използва като поддържаща терапия при артрит заради високото съдържание на калций и успокояващото си действие.

- Заради богатото съдържание на фибри, копривата се препоръчва при диабет, отслабване, както и при проблеми с храносмилателната система и вътрешни паразити.

- Чаят от коприва се препоръчва при сенна хрема, тъй като отварата съдържа хистамин. Макар това да звучи противоречиво, хистаминовата терапия е често препоръчвана за борба с тежки алергични реакции.

- Копривата се препоръчва и при настинка, гадене и диария. Освен това, копривата подсилва имунната система.

- Това растение е полезно и за бременни жени и млади майки, тъй като укрепва плода и спомага за отделянето на мляко от майката. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега