Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Крайморие получава своята дългоочаквана защитена лодкостоянка

Крайморие получава своята дългоочаквана защитена лодкостоянка

Поради зародилите се сред жителите на "Крайморие" притеснения и подозрения, свързани с изграждане на новата лодкостоянка, кметът Николов изпрати на информационна среща в квартала двамата най-тясно запознати с проекта специалисти. Снощи на всички зададени от местните жители въпроси отговориха Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, и проектантът на съоръжението инж. Красимир Маринов. В срещата участва и бургаският народен представител Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда.

Поради зародилите се сред жителите на "Крайморие" притеснения и подозрения, свързани с изграждане на новата лодкостоянка, кметът Николов изпрати на информационна среща в квартала двамата най-тясно запознати с проекта специалисти. Снощи на всички зададени от местните жители въпроси отговориха Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, и проектантът на съоръжението инж. Красимир Маринов. В срещата участва и бургаският народен представител Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда.

В отговор на изразените от крайморци притеснения експертите заявиха, че в новото съоръжение, чието изграждане значително напредна, по-скоро може да влезе някакво замърсяване отвън, отколкото да излезе отвътре и да засегне кварталния плаж. Лодкостоянката ще има своя вътрешна канализационна система.Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен още малко с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре.

Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение и е десетилетна мечта на неговите членове. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка още преди 4-5 години. Тогава стартираха и първите процедури по проекта, за чиято реализация Община Бургас осигури средства чрез Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз.

Друго изразено на днешната среща в "Крайморие" притеснение беше това, че изграждането на новата лодкостоянка ще предизвика процеси, които още повече да редуцират и без това тесния квартален плаж. Според специалистите ефектът ще е точно обратният. Съоръжението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси. Нещо повече - архитект Илиева припомни за започналото от север на юг брегоукрепване в Бургас, осъществявано с помощта на държавната власт.

В тази поредица от дейности приоритетно беше обърнато внимание на спешните свлачищни райони край "Сарафово" и в Морската градина. Скоро идва ред и на "Крайморие". В момента се изготвят документите за прединвестиционно проучване, което да покаже какви съоръжения и къде да се изградят или поставят, за да може през следващите години да бъде стартиран един процес, който да доведе до увеличаване на плажната ивица на "Крайморие". Преди десетилетия подобен ефект е бил постигнат чрез изграждането на буни и други мероприятия на централния и северния плаж в Бургас, където пясъчната ивица е била значително по-тясна от днес.

Народният представител Ивелина Василева подчерта, че проектът за изграждане на новата лодкостоянка се осъществява с европейско финансиране, което означава, че той вече е минал най-стриктен контрол по всякакви критерии, а най-много по екологичните. Тя съобщи и друга вест, пряко касаеща жителите на квартала - че през април тази година ВиК-Бургас ще внесе за одобрение и финансиране голям проект за обновление на подземната инфраструктура на много места в областта, част от който е реконструкция на старата и изграждането на нова канализация в "Крайморие". 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега