Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина

Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина

Правителството прие проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс, който дава възможност на кредиторите да искат от съда европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници.

Правителството прие проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс, който дава възможност на кредиторите да искат от съда европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници. Проектът ще бъде предложен за гласуване от Народното събрание.

Целта на новите текстове е даподпомогне на национално ниво прилагането на Регламент (ЕС) №655/2014 засъздаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с целулесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговскидела.

Регламентът, който е директно приложим във всички държави-членки от 18януари 2017 г., установява европейска процедура при трансгранични дела, коятодава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в еднадържава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намиратв друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор,се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта зазапор, е в друга.

С допълненията в ГПК се уреждаправото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяванена спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебнопроизводство, както и след постановяване на съдебно решение.

В регламента е разписано, чевсяка държава-членка трябва да определи орган, който да получава от съдилищатав останалите държави-членки искания за информация, относно банкови сметки надлъжници. Проектът на ГПК предлага информацията по запитванията от чуждитесъдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието.

Предвидената в регламентапроцедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване наевропейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той идлъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както иограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването иливръчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те същоса компетентният орган за изпълнение на заповедите за запор.Декларацията относно запориранетона средствата по сметка на длъжника се издава от банката, до която е адресираназаповедта за запор.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега