Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Крумова: Всеки ден в страната стават средно по 18 произшествия на пътя

Крумова: Всеки ден в страната стават средно по 18 произшествия на пътя

В момента ООН отбелязва Световна седмица за безопасност по пътищата.

"Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците". Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на пресконференция по повод стартирането на Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май. По думите ѝ ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 хил. души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света. 

"Факторите за черната статистика са много – несъобразяване на скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции, и други", посочи Крумова и допълни, че през годините институциите и неправителствения сектор предприеха редица мерки за повишаване на пътната безопасност. В резултат се наблюдава и 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година.

Тя представи част от функциите и компетенциите на новата институция и акцентира, че основен цел в нейната работа е подобряване на координацията и активен диалог с неправителствения сектор. По думите й, в момента ДА „Безопасност на движението“ прави цялостен анализ на пътната безопасност в страната.

"До този момент подобни оценки са правени до голяма степен „на парче“ спрямо компетенциите на различните институции. Ние искаме да обхванем всички аспекти – от момента, в който човек получава първите си знания за организацията на движението; през обучението по шофиране; стандартите за безопасност при пътното строителство; мерките за контрол и санкции и всички останали аспекти“, обясни Малина Крумова.

Тя посочи, че в резултат на този анализ ще се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност. Паралелно с това се систематизира дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението по пътищата и започва работа по подготовка на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030.

"Искаме и да променим подхода - от концентрация на ПТП към оценка на риска от ПТП и предотвратяването му. С други думи, вместо да се анализира къде се наблюдава концентрация на произшествия и след това да се прилагат мерки за ограничаването им, да използваме международния опит и да правим предварителна оценка на риска и така да не допускаме инциденти, които могат да се избегнат“, обясни председателят на държавната агенция. Сред другите мерки, по които институцията работи е засилване и разширяване на обхвата на одита на пътната безопасност.

Мисията на седмицата за безопасност по пътищата е да покаже добри примери за силно лидерство в рамките на правителства, международни агенции,  правителствени организации, фондации, училища и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложна цел за намаляване на жертвите в световен мащаб с 50% спрямо 2015 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега