Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кръгла маса културното наследство на Черноморска Странджа се проведе в Ахтопол

Кръгла маса културното наследство на Черноморска Странджа се проведе в Ахтопол

Срещата беше посветена на дългогодишния ръководител на Центъра за подводна археология в Созопол - Христина Ангелова. Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев.

Кръгла маса на тема "Културното наследство наЧерноморска Странджа през погледа на изследователите" се проведе в Ахтопол. Тябеше посветена на дългогодишния ръководител на Центъра за подводна археология вСозопол - Христина Ангелова. Срещата се организира от сдружение „ЧерноморскиСтранджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев.

В началото на форума доц. Калин Димитров, директор наЦентъра за подводна археология, изнесе своя доклад „Христина Ангелова –изследовател и приятел” и припомни за огромните заслуги на видната българскаизследователка за развитието науката. Той подчерта нейната роля заорганизацията и осъществяването на мащабния морски археологически проект, койтосе реализира от две година насам в Черно море. Направено беше предложениеЦентърът по подводна археология в Созопол да прерасне в национален и да носиимето на Христина Ангелова.

По време на конференцията доц. Димитров запознаприсъстващите с изследванията на корабокрушение от Османския период в южниязалив на Китен. Интересни данни за най-новите геофизични изследванияпо Южното Черноморие изнесе Кирил Велковски. По думите му, направенитеприучавания доказват със сигурност, че нивото на морето някога е билозначително по-ниско от сегашното. И голяма част от това, което сега е под вода,преди е било суша. Професор Иван Карайотов разказа за подводнитеархеологически изследвания пред устието на река Ропотамо.

Доц. Петър Лещаковизнесе най-новите данни за откритията, свързани с археологическата карта наСозопол. Той разказа за развитието на древната металургия в района и зановооткритите през последните няколко години край морския град праисторическиселища. Археоложката Даниела Агре сподели подробности около работата поархеологическия обект в Синеморец, а Станимир Стойчев изнесе доклада„Археологическите проучвания на Ахтопол (2016 год.)”.

На форума присъстваха областният управител на Бургаскаобласт Вълчо Чолаков, заместник министърът на културата доц. Бони Петрунова икметът на Ахтопол Станислав Димитров. „Отправям апел към всички, да положим усилия, зада изпреварваме строителството“, каза доц. Петрунова.

“Местните власти истроителните фирми често се опитват да пречат за осъществяването наархеологически проучвания”, заяви още тя. И обясни, че има много случаи, когатосе започва строителство на дадено място с мотив, че за него липсват данни заналичие на археологически обекти.

Доц. Бони Петрунова призова колегите си даположат усилия за възможно най-подробно и пълно отразяване на събраната завсеки един обект информация в съществуващите информационни регистри.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега