Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лало Кирилов: Лихвите на кредити за студенти трябва да бъдат намалени

Лало Кирилов: Лихвите на кредити за студенти трябва да бъдат намалени

БСП предлага максималният разрешен лихвен процент да бъде намален от 7 на 3,50 процентни пункта.

"Въпреки променената обществена и икономическа ситуация, Законът за кредитирането на студенти и докторанти не еактуализиран от приемането му през 2008 година. Ниепредлагаме промяна, според която максималният разрешен лихвен процент да бъденамален от 7 на 3,50 процентни пункта. С това ще направим този вид кредитиранепо-достъпно и атрактивно за младите хора- с цел да получат адекватнообразование и перспективи в България, а не ежедневно да напускат родината". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Лало Кирилов в парламента днес.

Той уточни, че предложението е резултат от анализ на европейските практики при такъв вид кредити и лихвените нива по други продукти, предлагани от банките, опериращи на българския пазар. Кирилов уточни, че от общо 27 банки, регистрирани у нас, само 4 предлагат този тип продукт. За 5-те години, общият брой на отпуснатите кредити е 17 928, от които за заплащане на такси за обучение – 17 628 и само 300 за издръжка, като общият размер на получените кредити е 114,631 милиона лева.

"Има законова разпоредба,  която ограничава обхвата на лицата, които могат да получат кредитиране, а именно - само за лица в редовна форма на обучение. Ние, вносителите на Закона, не смятаме, че учещите в други форми на обучение трябва да бъдат дискриминирани поради факта, че нямат достатъчно средства и свободно време и съчетават обучението с работата. Затова предлагаме да се заличат думите „в редовна форма“ и „в редовна форма на обучение", категоричен бе Кирилов.

Той бе подкрепен от Валери Жаблянов, който заяви, че е "безумие да се иска пазарна лихва за студентските кредити". Анелия Клисарова пък подчерта, че промените трябва да бъдат ориентирани към българските младежи и да ги улесняват в придобиването на необходимото образование и обучение, за да могат успешно да започнат и развият кариерата си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега