Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР съветва: Внимавайте с пиротехниката

МВР съветва: Внимавайте с пиротехниката

Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други.

Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други.От години празненствата през тези дни се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот.

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че подобни "празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември. Гърмежи, предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия, често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак.

Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки;

2. Сценични пиротехнически изделия;

3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. От категория Фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;

2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;

3. От категория Други - на лица под 18 години.

Ако все пак за Вас настроението на Коледа и в Новогодишната нощ е непълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел, ние ви съветваме:Пиротехническите изделия с увеселителна цел трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява или поне да следи забавлението с пиротехнически средства.Споделете това удоволствие с по-малките си деца, но не им разрешавайте сами да ги изстрелват или палят. Нека децата да са на безопасно разстояние и да имат възможност за прикритие.

Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попаднат в ръцете на вашите непълнолетни деца.Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, вертикално нагоре, а не косо от балкони и прозорци. Ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните.Пиротехника, която при обичайно ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена. Пиротехническите средства не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение.

Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. А освен това, стрелянето с тях не е нито колоритно, нито красиво, нито пък постига желания шумов ефект.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега