Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР със съвети как да действаме при наводнение

МВР със съвети как да действаме при наводнение

Според предварителните прогнози, през следващите дни се очаква повишение на нивата на водните басейни на територията на страната.

Според предварителните прогнози, през следващите дни се очаква повишение на нивата на водните басейни на територията на страната. В тази връзка, структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия.

Информирани са изпълнителната и местна власти, както и основните съставни части на Единната спасителна система за очакваната динамика в метеорологичната обстановка. При необходимост служители на вътрешните министерство и на местната власт ще осъществяват непрекъснато наблюдение на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма.

Създадена е допълнителна организация за събиране на свободния от дежурства състав на структурите на МВР, при нужда. В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ превантивно е осигурена необходимата техника за действия при наводнения. 


Междувременно, от МВР публикуваха и съвети към гражданите за правилна реакция при наводнение. Ето какво гласят те:

- При възникване на наводнение незабавно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и близки, съседи и колеги.

- Ако се намирате у дома, незабавно изключете газта и електричеството и поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, ако имате  предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.  Ако не можете да излезете от  сградата, за да защитите живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщите на тел. 112 или да известите близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждате, е  желателно да отворите вратите на помещенията, в които са затворени.

- Ако водната стихия ви завари извън дома и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечити и да застанети на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се правят опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.   

- При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и да изчактме спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега