Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВнР: Няма бедстващи български граждани заради лошото време в Европа

МВнР: Няма бедстващи български граждани заради лошото време в Европа

Метеорологичната обстановка в някои части на Европа остава усложнена.

Метеорологичната обстановка в някои части на Европа остава усложнена, но за момента няма бедстващи български граждани, уверяват от Министерството на външните работи. По-голямата част от нашенците, които бяха блокирани на различни летища заради отменени полети, вече са в България.

Дипломатическите мисии на Република България в Париж, Лондон и Рим продължават да оказват необходимото съдействие на онези наши сънародници, които след отменени полети в последните няколко дни се очаква да отпътуват към  родината в рамките на днешния и утрешния ден. Служителите ни са във връзка с обслужващите авиокомпании, както и с част от засегнатите от отменените полети български граждани.

Сънародниците ни, които на 26 февруари бяха блокирани на летището в Тимишоара, Румъния, след пренасочване на полет от Лондон, вече са в България. 62-ма души бяха превозени до Пловдив с автобус, осигурен от авиокомпанията. По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева, в посолството в Букурещ  бе  сформиран кризисен щаб. По-късно по разпореждане на министър-председателя на Република България до Тимишоара бе изпратен правителственият самолет Еърбъс 319, който транспортира до София 93-ма от нашите сънародници.  За останалите 11 български граждани, на 27 февруари авиокомпанията осигури отпътуването им със самолет от Тимишоара до Букурещ, след което от Букурещ до Пловдив с микробус.

Около 250 българи бяха блокирани на летище „Лутън” в Лондон заради отменени полети на 26 и 27 февруари. По информация на дипломатическата ни мисия всички пътници - български граждани, са били настанени от авиокомпанията в хотели, а билетите им са били презаверени за полети на 28 февруари и на 1 март 2018 г.  Осигурени са им били и средства за храна.

На  26 февруари бе отменен полет и от Париж до София. 130 пътници останаха на летище „Буве” на 80 км от френската столица, за да изчакат пренасочване към други подходящи полети. Посолството в Париж информира, че авиокомпанията е осигурила придвижването на пътниците до Белград, Скопие, Букурещ или Крайова. Някои от тях са пожелали да останат за втори март и да летят от Париж за София.

Поради усложнената метеорологична обстановка на 27 февруари бяха отменени и полети от Рим до София. По информация на посолството в Италия,  около 60 пътници, останали в Рим, са били настанени в хотели и билетите им са били презаверени - част от тях за 28 февруари, а  останалите – за днес, 1 март. Някои от българските граждани от полета сами са си закупили билети на други авиокомпании. Други са се организирали и са отпътували за България с автобус. Посолството ни в Рим е в непрекъсната връзка със сънародниците ни, обърнали се с молба за съдействие към нашата мисия.

От друг отменен полет, в Рим са останали около 20 български граждани. Те са с презаверени билети за 1 и 2 март т.г. Настанени са в хотели, но авиокомпанията поема нощувките им само за два дни. След това посолството е осигурило нощувки в своя сграден фонд на 4-ма от пътниците по тяхно желание. Останалите са предпочели да си платят хотел, докато изчакат полетите си.

Към настоящия момент в дипломатическите мисии на България в Букурещ, Лондон, Париж и Рим няма постъпили допълнителни  обаждания или сигнали от наши сънародници относно проблеми на летището или алтернативните варианти за пътуване.

Във връзка с продължаващата усложнена метеорологична ситуация - силни ветрове, обилни снеговалежи,  заледявания, сериозни затруднения в транспортния трафик и преминаването на редица летища в Европа и по света към режим на работа в зимни условия, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да проверяват предварително актуалната информация за своите полети със съответната авиокомпания, както и да предвиждат допълнително време за пътуването си до летището на заминаване.

Към момента, поради силно влошената метеорологична обстановка, властите в Ирландия са обявили червен код в цялата страната. По информация на българското посолство в  Дъблин се очаква обстановката допълнително да се влоши днес следобед. Местните власти призовават гражданите да не излизат и да останат по домовете си  от 16.00 ч. на 1 март до 12:00 ч. на 2 март. Градският транспорт в Дъблин няма да работи на 1 и 2 март. Държавните учреждения са в режим на работа при спешни случаи. Голяма част от полетите днес са отменени.

В дипломатическата ни мисия до този момент няма постъпили сигнали за бедстващи български граждани на територията на страната. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Дъблин : +353 868167497.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега