Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВнР със съвети към българите, които търсят сезонна работа зад граница

МВнР със съвети към българите, които търсят сезонна работа зад граница

През лятото много български граждани търсят възможности за сезонна работа в други държави-членки на ЕС, най-често в сферите на селското стопанство и добива на материали.

През лятото много български граждани търсят възможности за сезонна работа в други държави-членки на ЕС, най-често в сферите на селското стопанство и добива на материали. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване, алармират от Министерството на външните работи.

Примери за подобни ситуации са брането на горски плодове в Кралство Швеция, дърводобивът и гроздоберът във Франция и Италия, сезонната работа в Германия, Белгия, Испания, Чехия и др. Редица фактори и обстоятелства през последните години доведоха до кризисни ситуации - стотици български граждани в гореспоменатите държави се оказаха без препитание и средства да се завърнат в България.


Всички българи, на които се предлага сезонна работа в Кралство Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове, като изкупните цени са обикновено трикратно по-ниски от реалните. Така берачите стават жертва на измама. Има редица други рискове - липса на предварително осигурени условия за почивка; обикновено се налага живот на открито, без минималните удобства.

Несигурността по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да доведат българските граждани до безизходица. Важно е да се отчита, че Кралство Швеция има категорични изисквания за здравна застраховка, за средства за първоначална издръжка и за завръщане в България. Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници.


През последните години българската държава е информирала службите по заетостта на Франция за казуси с измамени дървосекачи, които са били експлоатирани от недобросъвестни и некоректни работодатели.

По време на гроздобера много сезонни работници от България пътуват до района на Бордо, Франция, както и в някои райони на Италия. Българската страна е документирала случаи на тежки условия, в които са поставени работниците, станали жертва на измамни работодатели и правно нелегитимни договори.


В последните години, все повече фирми в по-малките селища в България наемат хора с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, осем часов работен ден и почивни дни. Условията на предложенията за работа обаче често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място.

Те се оказват принудени да работят и живеят в лоши условия, без никакво или минимално заплащане, далеч от обещаното. В повечето случаи работодателите отнемат документите за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи.

Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става „длъжник на работника“ с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.

Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация, през последните години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Швеция, Чехия, Великобритания, Гърция и др.


Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане. Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели - подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната - без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в изключително лоши условия на живот и без средства да се завърне в страната.

Преди да заминете:

* проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате.
* трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;
* уверете се, дали е необходимо да притежавате специално разрешение за работа;
* не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог;
* посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
* уверете се, че разполагате с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече – за завръщането си в България;
* имайте предвид, че български граждани, които са изпаднали в затруднено положение на територията на друга държава, могат да получат финансова помощ от посолството на Република България единствено и само ако техните роднини или близки лица депозират необходимата сума в Министерство на външните работи, дирекция „Бюджет и финанси”. Закрилата на българската държава на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България;
* запознайте се подробно от страницата на МВнР с актуалната обстановка в страната, за която възнамерявате да пътувате;
* спазвайте местните закони и уважавайте възприетите норми на поведение – така вашите последващи връщания в страната няма да бъдат нежелани;
* вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.
* МВнР препоръчва да регистрирате своя престой в съответната страна чрез услугата „Пътувам за…“ на сайта на МВнР на адрес:http://www.mfa.bg/120/patuvamza

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега