Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗ: Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са изпълнени

МЗ: Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са изпълнени

"Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт".

"Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Последната среща на министър Ананиев с тях беше в средата на настоящата седмица. Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента. Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година".

Това гласи официалната позиция на Министерството на здравеопазването във връзка с подновените протести на специалистите по здравни грижи, които днес организираха шествие в столицата.

От ведомството изтъкват още, че по настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен - до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати.

По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри, от Министерството на здравеопазването посочват, че са изпратили писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

"Относно искането за защитена професия - този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни  финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет", посочват още от МЗ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега