Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗ: Няма основание ТЕЛК-овете да преустановяват работа

МЗ: Няма основание ТЕЛК-овете да преустановяват работа

Няма основание органите на медицинската експертиза да спрат да работят, категорични са от Министерството на здравеопазването.

Няма основание органите на медицинската експертиза да спрат да работят, категорични са от Министерството на здравеопазването. Техните функции се подчиняват на съществуваща разпоредба, фигурираща в действащия Закон за здравето. Освен това, Наредбата за медицинската експертиза е действаща, с изключение единствено на отменените части.

С решение на Върховния административен съд бяха оставени в сила Решение № 12773 от 24.11.2016 г. по административно дело 5178 от 2016 г. на Върховния административен съд, съгласно което се отменя:

1. Разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, в частта „от една до три години“. След отмяната, действащата редакция на разпоредбата на чл. 69, ал.1 е: „Срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване.“ Това означава, че органите на медицинската експертиза следва да определят срока на инвалидността  по медицинска целесъобразност въз основа на досегашните критерии, т.е. няма промяна в тях.

2. Отменена е и т. 1 „Малигнен тумор на гърдата в първите 5 години“ на раздел XI „Женски полови органи“ от част осма „Хирургични заболявания“ от Приложение №1 към чл. 63, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че в съответствие с действащите медицински критерии, както и съгласно чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза, когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.

3. Отменено е и Приложение № 2 „Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти“ към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че при определяне на трайната неработоспособност органите на медицинската експертиза следва да продължат да се ръководят от досегашните критерии, определени в Наредбата за медицинската експертиза, които са свързани с развитието на съответните заболявания (характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване).

"Министерство на здравеопазването не намира основание за притеснения, както у пациентите, така и у членовете на ТЕЛК комисиите, тъй като няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си", посочват от ведомството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега