Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН: Нямаме никакво намерение да съкращаваме учители

МОН: Нямаме никакво намерение да съкращаваме учители

Вижте какво гласи официалната позиция, публикувана от пресцентъра на министерството.

Министерството на образованието и науката няма никакво намерение да съкращава учители или непедагогически персонал в детските градини, училищата, самостоятелните общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, категорично заявиха от просветното ведомство във връзка с появилата се в медийното пространство информация за намаляване броя на учителите в страната.

Ето какво гласи официалната позиция, публикувана от пресцентъра на министерството*:

"Както всяка година, МОН е задължено да осигури средства за обезщетения на работещите в образователната система, които решат да се пенсионират или я напускат по други причини. Според Кодекса на труда педагозите имат право на до 10 брутни работни заплати, а непедагогическият персонал – до осем брутни заплати. Конкретната сума се определя в зависимост от трудовия стаж в образователната структура.

През 2016 г. от правото си на такова обезщетение са се възползвали около 12 000 учители и непедагогически персонал. Въпреки това общият брой на работещите в системата се е запазил около 89 500. Ето защо, в националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ за 2017 г. са заложени сходни параметри. Те са индикативни, тъй като не може да се предвиди точно колко педагози и непедагози ще пожелаят да се пенсионират или да напуснат системата.

По данни на Центъра за информационно осигуряване на образованието сега почти 7000 са само учителите, навършили 61 години. Няколко хиляди са непедагогическите специалисти на такава възраст. Всички те имат право да се пенсионират, ако изпълняват изискванията за педагогически стаж и възраст.

Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите се възползват от него, получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата".


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега