Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН: Туризмът не търси висшисти, едва 2% от работодателите искат диплома от ВУЗ

МОН: Туризмът не търси висшисти, едва 2% от работодателите искат диплома от ВУЗ

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година, броят на първокурсниците в професионално направление "Туризъм" ще надхвърли заявката на бизнеса.

Туристическият бранш не търси висшисти. Това е изводът от социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България. Оказва се, че едва около 2% от работодателите в бизнеса търсят кадри с диплома по туризъм от ВУЗ.

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година, броят на първокурсниците в професионално направление "Туризъм" - 2 138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации, посочват от МОН. Те са декларирали необходимост от 1 800 специалисти с висше образование в тази област. 

Статистиката на Националния осигурителен институт и рейтинговата система потвърждава, че висшистите в сферата са с ниско развитие. Едва 19,7% от абсолвентите работят по специалността си, при средно 47% за всички направления.

"Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление Туризъм", заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той взе участие в кръгла маса за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма в Бургас. На форума присъстваха още министърът на туризма доц. Стела Балтова, представители на висши училища и на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.


В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4 854 студенти в направление „Туризъм“. Сред предпочитаните специалности са „Мениджмънт в туризма“, „Управление на хотелите и ресторантите“, „Културен туризъм“, „Аграрен туризъм“, „Екологичен туризъм“, „Алтернативен туризъм“, „Кетъринг“.

Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 - средни училища, а 2 - училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари 2017 г. те имат общо 19 526 ученици. Обучението е за придобиване на първа, втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и за придобиване на трета степен на професионална квалификация от направление „Пътувания, туризъм и свободно време“.

Една от професиите в туристическия бранш – „готвач“, беше сред първите, за които започна обучение по дуалната система в професионалното образование.  По българо-швейцарската програма ДОМИНО за готвачи се подготвят ученици в Добрич, Бургас, Перник и Стара Загора. Квалификационният профил на професията, учебният план и учебните програми са разработени съвместно с бизнеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега