Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН в готовност да "разбърква" въпросите в изпитните листи на матурите

МОН в готовност да "разбърква" въпросите в изпитните листи на матурите

Днес Министерството на образованието и науката представи пълния пакет от мерки за пресичане на възможностите за преписване на матурите. Отличават се няколко новости, сред които готовността на ведомството да "разбърка" въпросите в изпитните листи на абитуриентите.

Днес Министерството на образованието и науката представи пълния пакет от мерки за пресичане на възможностите за преписване на матурите. Отличават се няколко новости, сред които готовността на ведомството да "разбърка" въпросите в изпитните листи на абитуриентите.

Ако има твърде много сигнали за готвени нередности, при разпечатването на бланките, въпросите в тях ще бъдат с различна подредба за всяка от изпитните зали. Това означава, че купуването на последователност от отговори ще се обезсмисли. Дали обаче просветното министерство ще приложи тази мярка, няма да бъде обявено предварително, обясни зам.-министърът Диян Стаматов пред журналисти днес.

Другата новост е, че освен телефоните, зрелостниците ще се лишат и от химикалките и часовниците си. Министерството вече е разпространило необходимите за провеждането консумативи по училищата. Така квесторите ще раздават на учениците еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

Освен това, всеки от зрелостниците ще има предварително определено място в изпитната зала. На всеки чин ще бъде изписано името на абитуриента, който ще работи на него. При съмнение за нередна ситуация екранът ще се увеличава и така ще може да се установи и името да ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в съответната зала.

Видеонаблюдение ще има във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспекторати и с министерството. В МОН 10 експерти ще бъдат пред екраните и ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали. Умни датчици пък ще следят за съмнителни сигнали.

Вариантът за изпита по български език и литература още не е готов, никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове, каза Стаматов. Така той предупреди зрелостниците да не се поддават на измами. Именно в тази посока бе и писмото на МОН до Главния прокурор, допълни зам.-министърът.

Той призова и родителите да се включат в наблюдението на матурите, за да се гарантира, че процесът е честен, а зрелостниците са поставени при равни условия, за да покажат истинските си знания и умения, придобити по време на училищното образование.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега