Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН инструктира училищата да предприемат мерки при рискови нива на ФПЧ във въздуха

МОН инструктира училищата да предприемат мерки при рискови нива на ФПЧ във въздуха

И днес редица български градове дишат замърсен въздух.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща с представители на Националния институт по метеорология и хидрология и Регионалната здравна инспекция в София във връзка с провеждането на учебни занятия в дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха.

При постъпване на предварителна информация за очаквано завишаване на нормите до рискови нива, училищата ще бъдат предупреждавани от РЗИ и МОН за предприемане на конкретни мерки. Сред тях са ограничаване на провеждането на занятия на открито, включително посещения извън училище, както и учестен режим на влажно почистване в сградите.

Ще бъде създадена и нормативна възможност в дни с рискови нива на фини прахови частици във въздуха от учебни занятия, по преценка на родителите, да бъдат освобождавани ученици с хронични заболявания на дихателните пътища.

Подетата от просветното ведомство инициатива е свързана с резките завишения на нивата на ФПЧ в атмосферния въздух в района на редица български градове през последните дни. Припомняме Ви, че в столицата бяха измерени до 4 пъти над нормата, което наложи въвеждането на извънредни мерки от страна на общината.

Замърсяване има още в Пловдив, Видин, Шумен, Перник, Русе и редица други български градове. Високите нива на ФПЧ се дължат предимно на отоплението на твърдо гориво, горенето на отпадъци, активното използване на дизелови автомобили без филтри и катализатори, в комбинация с неподходящи метеорологични условия.

Синоптиците успокояват, че днес "ще задуха вятърът на промяната" в пряк и преносен смисъл. Той би трябвало да разсее смога.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега