Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН обяви 9-и януари за неучебен, в Бургаско ваканцията продължава до 11-и

МОН обяви 9-и януари за неучебен, в Бургаско ваканцията продължава до 11-и

Към 8-ми януари заболеваемостта достига предепидемични стойности от 189,14 на 10 000 души население.

9 януари (понеделник) е обявен за неучебен в цялата страна. Училищата ще останат затворени заради ниските температури, усложнената метеорологична обстановка и грипната вълна. В Бургаска област ваканцията ще продължи до 11-и януари включително, информират от МОН.

РЗИ - Бургас следи непрекъснато развитието на ситуацията в региона. Макар и с по-бавни темпове, броят на регистрираните случаи на ОРЗ и грип в областта се покачва. Към 8-ми януари заболеваемостта достига предепидемични стойности, но все още не са достигнати нива за обявяване на грипна епидемия. По данни на здравната инспекция, тя се равнява на 189,14 на 10 000 души население, или регистрирани 384 случая, при наблюдавано население 20 302 души за област Бургас.

По-бавното настъпване на грипната вълна се дължи от една страна на ниските температури и усложнените зимни условия, а от друга - на неучебните дни, свързани с празниците и извънредното продължаване на ваканцията. Въпреки това, ниските температури сами по себе си са причина за отслабване на имунитета и увеличаване броя на острите респираторни заболявания.

Към момента анализите показват, че най-висока е заболяемостта сред децата от 0 до 4 годишна възраст, следвани от заболяемостта при  децата между 5 и 14 годишна възраст. Наблюдаваните случаи при тези възрастови групи показват усложнения в 30% до 40 % от случаите – пневмонии, тежки ларинго-трахеити и трахеобронхити. Данните за заболяемостта  по възрастови групи показват, че разпространението на ОРЗ е основно сред децата, и то в ученическа възраст. Най-ниска е заболяемастта  сред населението над 65 годишна възраст.

В тази връзка РЗИ препоръча ваканцията на учениците да бъде удължена до сряда включително.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега