Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН обяви пакет със строги мерки срещу преписвачите на матурите

МОН обяви пакет със строги мерки срещу преписвачите на матурите

Превантивен пакет от строги мерки за спокойни и справедливи зрелостни изпити представи днес зам.-министърът на образованието - Диян Стаматов. Част от мерките ще останат в тайна до края на изпитния ден. Целта е равен старт за всички абитуриенти и елиминиране на възможностите за преписване и търговия с отговори.

Превантивен пакет от строги мерки за спокойни и справедливи зрелостни изпити представи днес зам.-министърът на образованието - Диян Стаматов. Част от мерките ще останат в тайна до края на изпитния ден. Целта е равен старт за всички абитуриенти и елиминиране на възможностите за преписване и търговия с отговори.

За първи път преди провеждането на изпитите специална техническа комисия ще проверява помещенията за „случайно“ забравени вещи и ще ги запечатва. Ще бъдат проверявани и санитарните възли. Помещенията ще бъдат отваряни от същата комисия преди началото на изпита.

Нова мярка срещу нарушаването на правилата е, че директорите на училищата ще събират всички телефони и мобилни устройства от включените в процеса – и ученици, и квестори. Ще бъдат събирани и химикалите – на децата ще бъдат дадени химикали, които ще пишат в черно.

Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа. В контрола ще бъдат ангажирани служители на Министерството на образованието и науката – от регионалните инспекторати и от самото министерство. Очаква се родителите, които ще бъдат заети с матурите, да бъдат обществен гарант за честното протичане на изпитите. Те няма да влизат в залите, но ще наблюдават коридорите, санитарните възли, мониторите.

Зам.-министър Стаматов увери, че в МОН не гледат на всички зрелостници като на потенциални преписвачи, но опитът от други години налага да се вземат още мерки. Той напомни, че ще има таен пакет от мерки за пресичане на злоупотребите. „Не преписвайте, защото има начин да ви хванем!“, предупреди той. 

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници.  За изпит по желание на ученика са записани 568 зрелостници. Над 200 деца със специални образователни потребности ще се явят тази на година, 8 от които на Брайл.

Зам.-министър Стаматов обяви, че изпити ще има в 624 училища. Те ще се провеждат в 4000 зали. Квесторите ще са над 10 000. Те ще бъдат така разпределени чрез компютър, че да не познават децата, които са на изпит. Още 2000 учители ще участват в техническите комисии.

За да предпазят децата от спекуланти, които твърдят, че знаят кой автор ще се падне и продават теми, МОН огласи имената на 15 автори, от които би могъл да се падне всеки. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов  и Димитър Талев. 

"Не вярвайте на никого, който прави фейсбук-група за един или друг автор, шансът винаги е 1 към 15", каза зам.-министър Диян Стаматов. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега