Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН търси начини да насърчи децата да играят шах

МОН търси начини да насърчи децата да играят шах

"Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах", каза Вълчев.

"Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах. Той е спорт и игра, която възпитава и едновременно развива дисциплина и креативност, търпимост, концентрация и пространствено мислене". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първия шахматен турнир за деца и ученици "Столичен дебют".

Според него шахът е игра, достъпна за всички деца, в която има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга. Изследвания, проведени в други страни, показват зависимост между играта на шах и образователните резултатите на учениците по другите учебни дисциплини. Тези деца, които играят шах, показват по-добри резултати.

Министерството ще се опита да насърчи с всички инструменти, с които разполага, играта на шах при децата и учениците. Това ще стане по линия на дейностите по интереси. Министър Вълчев съобщи, че се разработва нормативен акт, въз основа на който ще се финансират дейностите по интереси, включени в проекта "Твоят час", след като той приключи. Една от тези области е играта на шах. Заедно с Федерацията ще се разработи програма, която да включва и някои допълнителни мерки за стимулиране на повече деца да играят шах.

Министърът поздрави присъстващите родители и учители за това, че са успели да мотивират децата си да играят шах и след като пожела на участниците успех, също се включи в състезанието. Той изигра две партии като победи 6-годишната Яна Матеева от Пловдив, но беше победен от 10-годишния Светлен Иванов от София.

В турнира се включиха 60 деца и двама възрастни. Състезанието се провежда с цел популяризирането на предстоящите първи държавни ученически първенства, които ще се проведат в Албена в периода 19-22 май 2018 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега