Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОСВ въвежда екотакса, за да ограничи вноса на дрехи втора ръка?

МОСВ въвежда екотакса, за да ограничи вноса на дрехи втора ръка?

От бранша са скептични.

Около 25 000 тона употребявани дрехи се внасят в България годишно. Половината от тях продължават пътя си към Африка и Азия. Част от останалите пък се превръщат в отпадък. За да ограничи вноса на облекла втора употреба, Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе нова такса. Това съобщиха от Българската стопанска камара.

Новият налог неизбежно ще се отрази на цената на тези стоки, коментира Любомир Кленов, член на УС на Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България, в ефира на bTV. По думите му повторната употреба на текстил като цяло се стимулира от ЕС. Ако в България се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, това ще бъде абсолютен прецедент в Европа. Той изрази мнение, че таксата реално не би стимулирала повторната употреба, а би запълнила сметищата повече.  

"В България така или иначе съществува сериозен „сив сектор”, това са фирми, които извършват нелегален внос, години наред не се плащали ДДС, осигуровки и данъци. Те няма да плащат и тази такса и всъщност, реално погледнато, ще придобият още едно конкурентно предимство. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, отколкото е в момента", смята Кленов.  

Засега от МОСВ не са изготвили новите текстове за въвеждането на таксата. Очаква се при съставянето им те да бъдат публикувани за публично обсъждане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега