Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МТСП: Търсим възможности за осигуряване на подкрепа на хората без личен асистент

МТСП: Търсим възможности за осигуряване на подкрепа на хората без личен асистент

Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.

4 977 са хората над 65-годишна възраст, които са останали без личен асистент в началото на 2020-а година. Това обявиха от Министерството на труда и социалната политика във връзка със сигнала на омбудсмана Диана Ковачева.

Припомняме Ви, че изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, които от 1 януари 2020 година останаха без лични асистенти.

В официалната си позиция, от ведомството обясняват, че според събраните в края на 2019-а година данни от общините, 12 978 лица от тези, които до този момент са получавали социална услуга у дома, не отговарят на условията за това. Тяхната услуга е прекратена.

"Според Закона за личната помощ до 31.12.2020 г. има законово ограничение по отношение на ползвателите на лична помощ и на максималния брой часове подкрепа, които могат да се ползват. Според разпоредбите от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали лица, които са получавали услуги в домашна среда", изтъкват от МТИТС.

Статистиката сочи, че броят на ползвателите на механизма за лична помощ се увеличава прогресивно – от около 5000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г. Съответно, разходите за обезпечаване на Закона за лична помощ нарастват също прогресивно.

По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени средства за финансиране на механизма лична помощ в размер на 92,6 млн. лв., както и близо 560 млн. лв. по програма „Подкрепа на и за хората с увреждания“.

В момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега