Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Малки "лебеди" от Музикалното ще партнират на примабалетисти в "Лебедово езеро"

Малки "лебеди" от Музикалното ще партнират на примабалетисти в "Лебедово езеро"

Постановката на балета ще се играе в понеделник вечерта на сцената на Летния театър.

Малки "лебеди" от бургаското НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" ще партнират на примабалетисти в продукцията "Лебедово езеро". Постановката на балета ще се играе в понеделник вечерта на сцената на Летния театър. Спектакълът е дело на Държавна опера – Бургас е част от Бургаски музикалнипразници "Емил Чакъров".

Възпитаниците на Музикалното училище ще излязат на една сцена с някои от най-големитебългарски имена в балетното изкуство – примабалерината на Държавна опера – РусеВесела Василева, премиер-солистът от Софийска опера и балет Емил Йорданов,балетистът от бургаската опера Милен Петров, известен както като дългогодишенсолист на балет „Арабеск“, така и с участията му в продукции на Боливуд и впродукции на европейска и американска сцена, познатите на бургаската публикабалетисти Даниел Тичков, Недко Георгиев, Добрина Бахова.

Хореографията,постановката и режисурата са на проф. Хикмет Мехмедов. Сценографията е дело наИван Токаджиев, който е изключително ценен не само като сценограф на оперни ибалетни спектакли, но и като художник с много самостоятелни изложби в Българияи Германия. Художник на костюмите е Цветанка Петкова – Стойнова, която отновосе е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните „Сваровски“ пооблеклата на балетистите.

"Лебедово езеро" е една от най-популярните творби наЧайковски. Сюжетът разкрива историята на любовта между принц Зигфрид иомагьосаната да живее като лебед Одета. Магьосникът Ротбарт, омагьосал Одета,заблуждава Зигфрид, като води на бала дъщеря си Одилия, омагьосана да изглеждакато Одета. Зигфрид се кълне във вярност на Одилия, и докато разбере грешкатаси, Одета се самоубива от мъка. Зигфрид я последва. Невъзможната им приживелюбов ги събира в смъртта. Ротбарт и замъка му са унищожени, девиците-лебеди сасвободни и в човешки облик танцуват в почит на душите на влюбените.

Балетът е поставенза първи път през 1877 година на сцената на Болшой театър. Премиерата обаче епосрещната твърде разочароващо поради съществено отклоняване от традициите наруския балет. До момента сюжетът просто се поддържа от виртуозните танци,докато "Лебедово езеро" е със сложен и последователен сюжет, което изисквацялото внимание на публиката. Едва след пед години балетът е частичнопреработен и поставен на сцена, а чак през 1894 година, дванадесет години следвъзстановяването на спектакъла, за първи път е показана картината с лебедите отвторо дейсвие.

За особено сложна партия в цялото балетно изкуство сесмята двойната роля на Одета/Одилия, защото изисква както физическаиздръжливост и техника, но и художествено превъплъщаване в два противоположниобраза.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега