Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова: Над 81% от българските граждани искат закон за личния фалит

Манолова: Над 81% от българските граждани искат закон за личния фалит

По данни на Централния кредитен регистър на БНБ, всеки трети българин е с кредит.

"Над 81% от българските граждани искат приемането на специално законодателство, което да уреди несъстоятелността на физическите лица". Това заяви днес омбудсманът Мая Манолова при представянето на концепция на законопроект за личния фалит на форум в Представителството на Европейския Съюз.

Манолова подчерта, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за личния фалит. Тя цитира данни на Европейската комисия от края на 2017 г., които показват, че 21.1% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани, 4.7 млрд. евро са просрочените заеми, а 3.4 млрд. евро, тези по които не е плащано над 90 дни. Това нарежда страната ни на четвърто място в Европейския съюз по лоши кредити, като преди нас са само Гърция с 46.9%, Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5%, а Италия е в ситуация сходна на нашата - с 21.2%.

"Концепцията, която изработихме заедно с експерти, магистрати, представители на съсловни и граждански организации, включва от тази процедура да могат да се възползват, както физически лица, предприемачи, т.е. упражняващи свободна професия или физическа дейност без качеството на търговец, но също така и физически лица потребители, тъй като в България картинката показва, че например в момента лошите, необслужваните потребителски кредити са в размер на над 800 млн. лева", така аргументира позицията си за изработване на законопроект Манолова.

Националният обществен защитник допълни, че по данни на Централния кредитен регистър на БНБ, всеки трети българин е с кредит, 2.33 млн. са кредитополучателите, 4,991 млн. изтеглените кредити и над 600 000 са лошите или необслужвани кредити.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега