Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова внася законодателни промени за защита правата на децата с един родител

Манолова внася законодателни промени за защита правата на децата с един родител

Те се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.

Омбудсманът Мая Манолова и майката на три деца ЗлатинаХаджипанайотова, организатор на първомайския протест „Код: черно“, ще внесат в Народното събраниезаконодателни промени, които се отнасят към условията за получаване нанаследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата сиродители.

Това е поредната стъпка от кампанията на омбудсмана,която стартира на 29 декември м. г., след гневното писмо до Дядо Коледа на Златина Хаджипанайотова, в което тя алармира за казуса. Тогаваомбудсманът събра родители и представители на институциите и публично огласипроблемите на децата сираци, свързани с финансовата подкрепа от държавата -наследствената и персонална пенсия, както и с възможностите за получаване настипендия.

На 19 февруари 2018 г. Манолова организира националнакръгла маса по темата, на която родители на деца, чиито съпрузи или партньориса починали, разказаха личните си човешки истории за трудностите при сблъсъкаси с държавните институции, които отказват да ги подкрепят, спазвайки стриктнобуквата на закона. Още тогава Манолова обяви, че ще инициира законодателнипромени за защита правата на децата, останали без един или двама родители, аХаджипанайотова информира, че над 5 000 души са се включили в подписката заподкрепа на кампанията.

Сред предложенията на омбудсмана са отпадне на изискването за осигурителен стаж при починалдо 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето,както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г.на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.

Манолова предлага още отпадане на подоходния критерийза получаване на персонална пенсия. Това ще даде възможност в случаите, в коитоедно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатстваза персонална без изискване за доход. Сега условията за получаване наперсонална пенсия са доход под гарантирания минимален за страната, който къммомента е 75 лв. на член от семейството, т.е. родител с едно дете трябва даполучава под 150 лв., за да има право детето му на такава персонална пенсия.

Освен това омбудсманът предвижда и алтернативнатавъзможност персоналните пенсии да се превърнат в социални месечни помощи, коитода се получават по реда на Закона за социалните помощи за деца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега