Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова пледира за отпадане на такса "сградна инсталация" пред ВКС

Манолова пледира за отпадане на такса "сградна инсталация" пред ВКС

"Доставката на топлинна енергия става въз основа на облигационно отношение, т.е. единствено и само по искане на гражданина", коментира омбудсманът.

"Дойдох да обоснова искането си и да защитя позицията, че гражданите имат право на избор, дали да ползват парно или не, или дали изобщо да имат отношения с „Топлофикация“ или не". Това каза омбудсманът Мая Манолова след заседание на Върховния касационен съд (ВКС) по тълкувателно дело  №2/2016 г., образувано по нейно искане, за приемане на тълкувателно решение относно плащането на такса "сградна инсталация".

По думите й в момента съществува противоречива съдебна практика и повечето от съставите на съдилищата приемат, че след като гражданина си е купил жилище в сграда - етажна собственост, която е топлофицирана, той едва ли не автоматично стават потребител на топлинна енергия и е длъжен да заплаща  сметки, включително такса „сградна инсталация“, дори в случаите, в които е демонтирал своите радиатори.

"Има и друга съдебна практика, която приема, че доставката на топлинна енергия става въз основа на облигационно отношение, т.е. единствено и само по искане на гражданина, и в случаите, в които той се е отказал да ползва парно, непоискана услуга според Закона за защита на потребителите не би следвало да се плаща. Т.е. трябва да се приложи и текстът от Закона за защита на потребителите, който казва, че без съгласие, без поискана услуга - гражданите не трябва да плащат такса „сградна инсталация", допълни омбудсманът.

Пред съдиите на ВКС, омбудсманът Мая Манолова защити тезата, че в случая е приложим Закона за защита на потребителите. 

"В Параграф 1 от допълнителните разпоредби е казано, че при противоречие между два закона се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите. В този смисъл са и две европейски директиви за защита на потребителите, в този  смисъл е и практиката на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който казва, че съдилищата трябва да прилагат нормите от директивите, които защитават потребителите, дори и в случаите, в които това противоречи на вътрешното право", категорична е Манолова.

"Като страна член на ЕС, сме длъжни да имплантираме европейското законодателство в нашите закони, ние сме го направили с чл. 62 от Закона за защита на потребителите, който казва, че непоискана услуга не се плаща. Т.е. за случаите, в които гражданинът отказва да ползва парно, изключва и демонтира радиаторите си, той не е длъжен да плаща „сградна инсталация“. Противоречието между тези две разбирания би следвало да бъде изяснено от решението на Върховния касационен съд, който да се произнесе в полза на едното или на другото разбиране", отсече омбудсманът.

Тя допълни, че генералното решение е в ръцете на депутатите чрез промяна на Закона за енергетиката, но към момента очаква промяна на практиката както на „Топлофикация“, така и на Комисията за защита на потребителите и съдилищата.

Пред журналисти по-късно, Мая Манолова коментира решението на Конституционния съд, с което той отхвърли искането й за отмяна на т.нар. такса „юрисконсулт“.

"На ход са народните представители, надявам се те да защитят гражданите. Аз няма да се откажа и ще продължа да настоявам тези паразитни юрисконсултски възнаграждения, с които монополните дружества допълнително се обогатяват да бъдат отменени като възможност", категорична бе Манолова.

Омбудсманът подчерта, че е внесла в Народното събрание искане за промяна в Гражданския процесуален кодекс, за отмяна на възможността в съдебен процес да се претендират юрисконсултски възнаграждения и беше категорична, че няма да се откаже да защитава хората, които с основание са гневни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега