Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова поиска преразглеждане на обезщетенията за Хитрино

Манолова поиска преразглеждане на обезщетенията за Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова посети с. Хитрино след поредица от жалби до институцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК.

Омбудсманът Мая Манолова посети с. Хитрино след поредица от жалби доинституцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителскияфонд към БЧК, открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства следтрагедията на 10 декември 2016 г.

В качеството си на съпредседател на Националния обществен съвет зауправление на  парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите отвзрива, Манолова бе сезирана от жители на шуменското село, че са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория запарични обезщетения, въпреки че според критериите на Националния обществен съветтрябва да са в първа.

На 1 февруари 2017 г., на второто си заседание, Националният общественсъвет за с. Хитрино  реши: За пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи насъбаряне къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лв. заелектроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане – първа категория. За пострадалите домакинства от 70 къщи, подлежащи на частичен и основенремонт -  по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. заобзавеждане – втора категория. На пострадалите домакинства – 200 къщи, с по-малки материални щети – по1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане – третакатегория.

Омбудсманът посети на място над 15 адреса и се увери, че една сериозна частот сигналите на хората са основателни. Става въпрос преди всичко за семейства,чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първакатегория. Разминаване бе открито и при средствата за многофамилни къщи. Париса били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че порегламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всекиетаж.

По настояване на Манолова, кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свикаизвънредно заседание в общината на местния обществен съвет, на коетоомбудсманът представи конкретно всяка жалба и се обърна с молба случаите нахората да бъдат преразгледани. Още по време на обсъждането, членовете наместния обществен съвет заявиха готовност това да бъде направено, катоокончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември 2017 г.

Част отобясненията, които те дадоха на омбудсмана, бяха че при първоначалния оглед,част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт, което епоставило собствениците им в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичнияоглед на експертите обаче, някои от същите къщи са били определени за събаряне,което е и направено.

Междувременно, съссъдействието на кмета на гр. Шумен Любомир Христов, вчера от един отфургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени от взривадомове, бе изведен Николай Цачев и преместен в кризисния център в града.Човекът е почти неподвижен, със сменени стави и очаква да бъде приет встарчески дом.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега