Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова ще сезира КС за мораториума върху лекарствата

Манолова ще сезира КС за мораториума върху лекарствата

Общественият посредник бе категорична, че забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако  текстовете в проектозакона за бюджета наНационалната здравноосигурителна каса за 2018 г., с които се въвежда мораториумвърху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както ивърху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно,непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения, не отпаднат.

Това обяви самата тя в телевизионно интервю днес. Общественият посредникбе категорична, че забраните ограничават конституционното право на българскитеграждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване. Омбудсманът подчерта, че фармацевтичният бизнес е много „сладък“ и реализира огромни печалби, но злоупотребата със средства може да бъде решена по друг цивилизован и демократичен начин.

В петък, 24ноември 2017 г., омбудсманът изпрати трета поредна препоръка до председателя наНародното събрание Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума. Според нея, той "узаконява статуквото, напрактика блокира промяната. Манолова бе категорична, че стававъпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., коитоплаща Здравната каса за лекарства.  

"За мен като омбудсман, като човек, катогражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждатада бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка",допълни общественият защитник.

"Още по-драматично стоивъпросът с лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещуобщинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на38 болници са в размер на 29 млн. лв.  Надлимитнитедейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината", подчертаомбудсманът.

Тя беше категорична, чеако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тезивъв Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват новидейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега