Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Без подпис договорите са невалидни, дори при устно съгласие

Маргаритов: Без подпис договорите са невалидни, дори при устно съгласие

Димитър Маргаритов: За да се стигне до договор, който поражда права и задължения за страните по него, трябва да има положен подпис.

"Договоритепо телефона и извън търговски обект са невалидни без положени подписи на дветестрани. От разстояние единствено могат да бъдат договорени условията по тях".Това заяви председателят на Комисията зазащита на потребителите (КЗП) ДимитърМаргаритов в ефира на БНР днес. Той добави, че дистанционното договаряне е било взможно, но допреди няколко години. Заради поредица от случаи на "ужилени" потребители и некоректни търговци, практиката е прекратена.

"По телефон, чрез имейли посредством всички останали съвременни комуникационни способи могат да седоговарят условия. Но, за да се стигне до договор, който поражда права изадължения за страните по него, трябва да има положен подпис", разясниМаргаритов.

Практикатасега е такава, че след като по телефона са договорени условията, търговецътизпраща по куриер екземплярите на договорите, които трябва да бъдат подписани. Важное преди полагането на подписа потребителят внимателно да се запознае сусловията, дори куриерът да настоява това да се случи по-бързо. Друго право напотребителя е да размисли и ако прецени, в 14-дневен срок да разтрогне подписанпо този начин договор.   

Маргаритовне скри, че има случаи, в които клиентите прибързват и подписват без да сапрочели или без да са разбрали договора и общите му условия. Той посочи, че соглед оптимална защита интересите на потребителите със законодателни променипроблемът с дребния шрифт вече е преодолян и има задължение той да бъде един исъщ. Другиятмомент е, че има сложни клаузи, чието разбиране изисква или повече време, илинякакви специални знания, обърна внимание председателят.

Примери за това се наблюдават при договорите за бързи кредити, които често съдържат клаузи за допълнителни плащания при неизпълнение на задълженията. Комисията преглежда общите условия на такъв тип институции, за да изчисти от тях неравноправните клаузи. През миналата и през 2015г. са анализирани типовите договори с общи условия на 45-50 фирми за бързи кредити, при всички са открити нарушения, но повечето вече са ги отстранили и само срещу 2-3 са заведени колективни искове в съда, съобщи Маргаритов.

"Когатопотребителите имат съмнения, винаги могат да се обърнат към кредитниконсултанти, които да им разяснят последствията от подписване на договор и принеизпълнение своевременно на някое от задълженията по него. С новия Закон заипотечните кредити на физически лица фигурата на кредитния консултант е изричновъведена и тези хора работят под надзора на Българската народна банка", допълнипредседателят.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега