Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: При пазаруване, помнете и сравнявайте цените на няколко от продуктите

Маргаритов: При пазаруване, помнете и сравнявайте цените на няколко от продуктите

Следете за най-скъпите артикули или тези с най-голямо намаление, съветват от КЗП.

Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много, при пазаруването за Великден е добре потребителите да запомнят цените на 2-3-4 продукта, които са по-скъпи или с по-висок процент намаление и да проследят как се маркират на касата. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Ако при тях всичко е наред, тогава вероятността при всички останали продукти също всичко да е наред е по-голяма. Респективно – ако при някои от тях се получи разминаване, тогава трябва да се загледаме по-внимателно, да спрем процеса и да проследим всичко онова, което се случва”, посочи Маргаритов по Дарик радио.

Разминаване между обявени и прилагани цени най-често се среща при промоции и кампании за намаления. То може да се дължи, както на умишлено поведение, така и на небрежност от страна на представители на търговеца. Има обаче случаи, в които въпросното нарушение се установява и в ежедневието.

„Не бих казал, че това е някаква епидемия, но факт е, че потребителите се обръщат към нас с жалби и сигнали, след като в хода на пазаруването са установили, че избран от тях продукт с определена цена е бил таксуван с друга цена, обикновено по-висока. Ние се намесваме и нарушителят понася санкция”, отбеляза Маргаритов.

По думите му има две възможни хипотези. „В едната, когато очевидно става въпрос по-скоро за небрежност и за това, че в рамките на един огромен асортимент от стоки с различни цени и с различен процент намаление има един случай, говорим по-скоро за административно нарушение и санкционираме търговеца с глоба от 500 до 3000 лв. в зависимост от големината на търговския обект и от тежестта на нарушението. Когато обаче установим, че целта е била Вие да бъдете привлечен в даден търговски обект и после се оказва, че там е масова практика т.нар. намалени стоки да не са чак толкова намалени, тогава квалифицираме случая като нелоялна търговска практика и санкцията е доста по-сериозна – може да достигне до 30 000 лв.”, обясни председателят на КЗП. 

Според Димитър Маргаритов спазването на изискванията на законодателството по отношение обявяването цените на стоките в търговските обекти е основна характеристика на коректния и лоялен пазар.

„Да знаеш какво си купуваш, колко плащаш за него – никой няма право да изкривява този принцип с анонсирането на фалшиви намаления или с подмяната на информацията, която касае цената на стоката. Това е принцип, който трябва да бъде следван неотлъчно. В този смисъл и нашата институция е призвана да отговаря за възстановяването на правото тогава, когато то е било нарушено”, каза още той. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега