Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Социалните мрежи имат собствена саморегулация

Маргаритов: Социалните мрежи имат собствена саморегулация

Надявам се все пак тази саморегулация да не стига до крайности, допълни началникът на КЗП.

"Социалните мрежи като че ли иматедна собствена саморегулация, благодарение на която хора, които са извършилинещо нередно, включително престъпление, са притиснати от обстоятелствата да бъдатпублични и да признаят за него". Това заяви в ефира на BG On Air председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов във връзка с разгласения чрез Facebook случай, при който младежи санаели апартамент посредством платформа за споделено настаняване и са изнеслителевизор от дома на собственика.

"Надявам се все пак тазисаморегулация да не стига до крайности. Органите на реда би трябвало да могатда установят това, което се е случило извънвиртуалното пространство в обективната действителност", добави Маргаритов. Той посочи, че случаят е специфичен и подобни сигнали вКомисията са по-скоро инцидентни.  

По думите на Маргаритов, към моментасподелената икономика не е нормативно регулирана нито в България, нито в ЕС.Правени са такива опити, но по-скоро те минават по пътя на това определениуслуги да се стопират, въпреки че хората имат нужда от тях.

"Мислилисме по посока на това как биха могли потребителите да бъдат защитени тогава,когато става дума за споделена икономика, която се развива с шеметни темпове. Въввсяка социална мрежа вече се предлагат най-различен тип услуги на този принцип",посочи председателят на КЗП. 

Според Маргаритов е редно да се създадат правила, които да се ползват от органите, контролиращи качеството натуристическия продукт. По думите му те трябва да дават възможност за по-ясна проследимост на това кой каквопредлага.

Маргаритов изтъкна, че очаква в следващитемесеци да има и подобни проекти на фона на бързоразвиващата се нормативната уредба в областта на цифровия пазар, включително интернет търговията, част от която е исподелената икономика.

"Коментирали сме този въпрос, той е поставен и сучастието на българския еврокомисар в Европейската комисия. В Европейскияпарламент неотдавна се приеха нови регламенти, свързани със защитата на личнитеданни, културата на цифровия пазар при предлагането на стоки и услуги и т.н.",завърши той.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега