Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Доверието в изкуствения интелект е основа за успешното му използване

Мария Габриел: Доверието в изкуствения интелект е основа за успешното му използване

ЕК със 7 етични принципа за развитието на AI технологиите в Европа.

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи на пресконференция в Брюксел етичните насоки за развитие на изкуствения интелект. В доклада на експертната група на високо равнище, създадена миналата година по инициатива на комисаря, са включени и мненията на над 500-те души, участвали в обявената от Европейската комисия публична консултация.

"Докладът с етичните насоки е важна стъпка в реализирането на стратегията за развитието на изкуствения интелект, която приехме преди една година. Нашата цел е ясна - искаме Европа да има технологии, основани на изкуствен интелект, които да са ефективни и в центъра да стои човекът. Доверието на гражданите в изкуствения интелект е ключово, ако искаме да се възползваме от възможностите, които тази технология дава", заяви Мария Габриел.

Тя обяви седемте етични принципа, на които ще се развива технологията в Европа  - човешки контрол и автономност, многообразие от данни, прозрачност, безопасност и сигурност на данните, поверителност и защита на личния живот, защита на социално-етично и екологично благосъстояние и отговорност.

При представянето на принципите, българският еврокомисар отбеляза, че те дават отговор на два ключови въпроса. Първият е как човек може да контролира системите на изкуствения интелект и да има независимост от тях. Вторият е как многообразието от данни, които алгоритмите използват, да води до верни резултати.

"Хората трябва винаги да са информирани, ако са в контакт с алгоритъм, а не с човек. Всяко решение, взето от изкуствен интелект, след това трябва да бъде проверено и обяснено. В края на този процес трябва да има човек, който да може да промени решението на системата и да носи отговорност за това", подчерта Мария Габриел.

Комисарят информира, че стартира пилотна фаза на тестване на етичните насоки, като прикани всички компании, организации и публични администрации, които прилагат етичните насоки, да споделят своя опит до края на юни. Работната група ще обобщи предложенията и резултатите ще бъдат обявени в началото на 2020 г.

Европейската комисия инвестира значителни средства в изкуствен интелект. Само за периода 2018-2020 г., обемът на отделените средства е нараснал със 70%, достигайки 1,5 милиарда евро. От 2020 г. инвестициите ще са по 1 милиард евро на година. Така, заедно с привлечените от частния сектор средства, общата сума ще достигне 20 милиарда евро до 2020 г.

"Работата по координирания план за действие трябва да продължи. Вярвам, че с обединени усилия и диалог, ще постигнем общата ни цел - да създадем една конкурентна, иновативна, основана на ценности и приобщаваща цифрова Европа. Нужно е също да търсим международен консенсус по етичните насоки за развитието на изкуствения интелект", заяви комисар Мария Габриел.

В рамките на Деня на цифровите технологии 2019, който ще се проведе в Брюксел на 9 април, тези етични принципи и предстоящите действия в областта на изкуствения интелект ще заемат централно място в дискусиите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега