Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Масови проверки на търговци за найлоновите торбички

Масови проверки на търговци за найлоновите торбички

РИОСВ-Бургас започна масови проверки на търговските обекти и задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички във връзка с влязлото в сила изменение на Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса на продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (

РИОСВ-Бургас започна масови проверки на търговските обекти и задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички във връзка с влязлото в сила изменение на Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса на продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (обн. ДВ бр. 53 от 10.06.2008г., изм. ДВ бр. 75 от 02.10.2012г.).

От  1 октомври 2012 г. продуктовата такса за производителите и вносителите на всички размери торбички, произведени от полимери, с дръжки или друг способ за захващане, чиято дебелина е под 25 микрона и размери по-малки от 390/490 мм, е 35 стотинки за брой. Към настоящия момент са освободени от екотаксата търговците, както и производителите и вносителите на полиетиленови торбички за продължителна употреба с минимален размер 39/49 сантиметра и с дебелина най-малко 25 микрона, и тези за първична опаковка в търговската мрежа без дръжки.

На такса не подлежат и биоразградимите торбички по стандарт EN 13432, обозначени с надпис, име на производител/лице, пускащо я на пазара, дата на производство и срок на годност.    

В случай, че се предлагат торбички под 25 микрона и размери по-малки от 390мм/490мм, от търговците ще се изискват доказателства за заплатена продуктова такса. За целта те трябва да представят първичен счетоводен документ, удостоверяващ цената, на която са закупени торбичките или платежен документ за заплатена продуктова такса към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), за торбички в наличност, закупени преди 01.10.2012 г.        

При незплатена продуктова такса в случаите, когато такава се дължи, ще се предприемат действия по прилагане на изискванията на Закона за управление на отпадъците (санкция в размер от 3000 лв. до 10 000 лв.).    

До момента са извършени проверки на обекти в общините Поморие, Царево, Бяла, Сунгурларе, Айтос и Бургас. Установено е едно нарушение на търговски обект в Бургас за предлагане на полимерни торбички без заплатена продуктова такса, за което ще бъде съставен акт.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега