Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Масови протести продължават да разкъсват Румъния, правителството не отстъпва

Масови протести продължават да разкъсват Румъния, правителството не отстъпва

Над 200 000 души излязоха по улиците на Букурещ и други големи градове снощи, за да изразят несъгласието си с поправки в Наказателния кодекс, за които критиците смятат, че са стъпка назад в борбата с корупцията.

Съседна Румъния преживя трета бурна нощ на масови протести. Над 200 000 души излязоха по улиците на Букурещ и други големи градове снощи, за да изразят несъгласието си с поправки в Наказателния кодекс, за които критиците смятат, че са стъпка назад в борбата с корупцията.

Само в Букурещ около 80 000 души се събраха на централния площад. Макар демонстрацията в румънската столица да бе мирна и лишена от резки действия, четирима бяха арестувани, тъй като носели пиротехнически средства, предава "Romania Journal". Протестът в центъра на столицата приключи около полунощ. В него се включиха цели семейства, включително деца и младежи. Исканията на протестиращите бяха за оттегляне на декрета, но оставка на правителството не бе поискана.

Протестите започнаха във вторник, след като правителството прие извънреден декрет, с който бе намален размерът на наказанията за злоупотреба с положение и престъпления по служба. Текстът бе приет без особено шум и дебати, но предизвика бурни реакции в северната ни съседка. Припомняме Ви, че преди две години премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка след кървав инцидент в нощен клуб в Букурещ. Около 50 души загинаха, а близо 200 бяха ранени. По данни на властите, една от причините за тежкия инцидент е, че нощното заведение надхвърлило капацитета си като приело 400 гости.

Организаторите на демонстрациите се заканиха да продължат да излизат на улицата, докато гласът им не бъде чут. Правителството обаче отсече, че декретът няма да бъде отменен. Той трябва да влезе в сила след около седмица. Казусът вече е предаден на Конституционния съд на Румъния, предава "Ройтерс". Магистратите дадоха срок до 7-ми февруари на страните по спора да внесат обосновката си. Решението пък ще излезе в рамките на 20 дни след това.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега