Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Медитацията ефективно намалява вътреочното налягане при глаукома

Медитацията ефективно намалява вътреочното налягане при глаукома

Упражненията за дишане и освобождаване на стреса оказват положително влияние върху състоянието.

Медитацията има силен терапевтичен ефект за намаляване на вътреочното налягане при пациенти с първична откритоъгълна глаукома. Това показват изследванията на съвместен екип от индийски и немски офталмолози, заключенията от които бяха публикувани в „Journal of Glaucoma“.

В международното изследване участие взели 90 доброволци с първична откритоъгълна глаукома, разделени в две групи. Едната от тях преминала 3-седмична програма, включваща медитация и упражнения за дишане, под ръководството на сертифициран йога инструктор. Всеки един от тях вземал предписаните си капки, но прекарвал и по 60 минути сутрин в упражнения. Втората контролна група не участвала в груповите занимания с медитация.

В края на 3-седмичния период, при 75% от доброволците в медитационната група се наблюдавало до 25% понижение на вътреочното налягане. Подобно явление не било открито при другата контролна група. При участниците, практикували медитация, се наблюдавали и други благотворни ефекти като намалени нива на кортизол, повишени бета ендорфини, намален стрес и възпалителни процеси. 

„Знаем, че хроничният стрес може да доведе до повишено кръвно налягане, но рядко се замисляме за ефекта, който той има върху окото, повишавайки вътреочното налягане. Това е първото по рода си изследване, показващо как релаксираща програма с медитация може да понижи това налягане при пациенти с глаукома и да подобри качеството им на живот, намалявайки нивата на стресовите хормони като кортизола. Медитацията е лесно изпълнима, дори при по-възрастни пациенти и лежащо болни“. Това коментира ръководителят на екипа осъществил изследването – д-р Тануж Дада от центъра по офталмология към Института по медицински науки в Ню Делхи.

Колегата му от Института по медицинска психология в Магденбург, Германия – д-р Бернард Сабел коментира, че изследването предполага, че един от основните фактори за развитието на глаукома може да се окаже именно стресът. Той изказва хипотезата, че медитацията може да се окаже ефективен метод за подобряване на цялостното здравословно състояние на индивида, предвид множеството вредни ефекти от емоционалното и психологическо напрежение върху цялото тяло.

Медитацията е широко практикувана в Индия от 5 000 години. Тя е част от традиционната медицина в голяма част от Азия. Към момента обаче не е призната терапевтична част от съвременните медицински практики. Асоциира се по-скоро с физическото натоварване на йога позите, докато всъщност най-силен е ефектът, който медитацията оказва върху дишането.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега