Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Менделсон звучи на Летните музикални празници

Менделсон звучи на Летните музикални празници

Най-известните произведения на създателя на „Сватбения марш” – Феликс Менделсон ще прозвучат в изпълнение на талантливата цигуларка Верустиния Щур – Овчинникова. Тя и съпругът й – пианистът Иля Овчинников, ще зарадват публиката със симфоничен концерт, който ще се състои този петък (15 август), от 19:00 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Най-известните произведения на създателя на „Сватбения марш” – Феликс Менделсон ще прозвучат в изпълнение на талантливата цигуларка Верустиния Щур – Овчинникова.  Тя и съпругът й – пианистът Иля Овчинников,  ще зарадват публиката със симфоничен концерт, който ще се състои този  петък (15 август), от 19:00 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Концертът е част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014, които се организират от Бургаската опера и Община Бургас.  Освен Менделсон, почитателите на класическата музика ще чуят още произведения на норвежкия композитор Едвард Григ. Те ще бъдат изпълнени от пианиста Иля Овчинников. Диригент на концерта ще е Йордан Дафов, а концертамайстор Ваня Златева.

Верустиния    Щур-Овчинникова е  един от най-даровитите и харизматични млади руски музиканти, представител на прочутата Руска цигулкова школа на виртуозния Юрий Янкелевич. Тя съчетава брилянтна техника на изпълнението и дълбочина на интерпретацията с поразителен темперамент и уникален цигулков звук. Със своята забележителна артистична гъвкавост и многостранност  успешно комбинира изпълнения с оркестри и рецитали с камерна музика. Нейният талант е високо оценен от Мстислав Ростропович и Владимир Спиваков и техните фондации за даровити млади музиканти. 

Верустиния Щур-Овчинникова е родена през 1985 година. Музикалното си образование получава първоначално в Централното музикално училище към Московската консерватория „П.И.Чайковски”  в класа   на бележития творец и преподавател Галина Турчанинова (първият учител на  най-великия  жив цигулар Максим Венгеров). Нейни преподаватели в Московската държавна консерватория  „П.И.Чайковски”  са известни музиканти от ранга на Ирина Бочкова, Александър Бондурянский, Марина Яшвили, Александър Рудин.

Цигуларката безапелационно доказва безспорния си музикален талант, ставайки лауреат на редица международни конкурси, като Московския международен конкурс за цигулка „Глазунов”, 8-ят Международен фестивал за млади солисти, 4-тото издание на Московския международен конкурс  „Виртуози на XXI век”. Верустиния е носител на специалната награда на Давид Ойстрах, както и член на фондацията на Ростропович, на международната фондация „Владимир Спиваков”, на фондациите „Нови имена” и „Руско изпълнителско изкуство”.През 2010 година  тя  започва да преподава в Музикалния университет „Сакуйо”  в Япония (префектура Окаяма). Верустиния има активна международна концертна кариера още от годините на своето детство, в резултат на което изнася рецитали и концерти с оркестри в много държави, като Япония, Корея, Австрия, Италия, Израел,  Турция, Литва, Естония и други.

Репертоарът на цигуларката покрива почти цялата музикална литература за цигулка, включително ранна барокова музика, най-новите съвременни стилове и джаз композиции, също както и изпълнения с различни камерни формации, като пиано дуо, трио и други.  Съпругът й - Иля Овчинников е брилянтен и еблематичен представител на Руската школа за пианисти  „Хайнрих Нойхаус”. Роден е в семейство на музиканти. Започва да свири на пиано под влияние на своя баща, известният пианист, профессор и директор на Централното музикално училище към Московската консерватория „П.И.Чайковски”  владимир Овчинников.

Иля се дипломира в Московската държавна музикална консерватория  „П.И.Чайковски”  със златен медал, след което завършва и аспирантура като  магистър по музикални изкуства. Сред неговите преподаватели са бележити световноизвестни професори от ранга на А. Наседкин, А. Рудин, А. Бондурянский. Още по време на следването си в Московската консерватория  става лауреат на множество международни конкурси, между които Международен музикален конкурс Сендай (SIMC, Япония, 2007), както и Музикална фондация на Европа „Yamaha” (YMFE,2002).През 2009 година той  започва да преподава в Музикалния университет  „Сакуйо”  в Япония (префектура Окаяма).

От 2012 година съчетава работата си в Музикалния  университет  с тази в Руската музикална академия " Гнесиных".Иля Овчинников е член на на музикални ассоциации като Фондация „Руско изпълнителско изкуство”,  Сдружение на лауреатите на Международния конкурс  „Чайковски”. В продължение на дълги години той  развива активна концертна дейност в Русия, Япония, Корея, Австрия и други страни, редовно изнася рецитали и концерти с различни оркестри, води майсторски класове, взема участие в много международни фестивали.   

Репертоарът му включва всички стилове в музикалната литература за пиано, като се започне с клавирната музика от 18 век - до  най – модерните съвременни композиции за пиано и джаз музика. В същото време Иля Овчинников предпочита да съчетава соловата си кариера с изпълнение с различни камерни формaции от рода на пиано дуо и трио.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега