Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Павлова: Прекратяваме концесията на 4 плажа по Южното Черноморие

Министър Павлова: Прекратяваме концесията на 4 плажа по Южното Черноморие

Санкции за над 1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по българското Черноморие за установени нарушения. Това отчете на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Санкции за над  1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по българското Черноморие за установени нарушения. Това отчете на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Експертите на  МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки в периода от средата юни до края на месец септември  на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици отдадени под наем. Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления. Глоби за 420 хил.лв. са наложени  за административни нарушения на 31 бр. морски плажа, съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а  близо за  600 хил.лв. са  санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите. Министър Павлова подчерта, че заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете – „Обзор-централен“, „Слънчев бряг-север“, „Ахтопол-север“ и „Несебър-юг“.

Най-честите констатирани нарушения са недостатъчен брой спасители и  спасителни постове, непълно им оборудване,  липса на указателни табели за етапно обособяване, както и  непълно оборудване на медицинските звена. Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава, установено на 50 плажа.

Сред останалите нарушения са  надвишаване на разрешения % на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях. Експертите са установили при пет плажа, недостатъчна равностойност, като достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, спрямо зоните с платени плажни принадлежност.

Министър Павлова изтъкна, че при проверките са установени и „плажове отличници“, при които няма констатирани нарушения. Това са „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена-север“, „Св. св. Константин и Елена- голям плаж“, „Св. св. Константин и Елена-малък плаж“, „Св. св. Константин и Елена-юг“,  „Буните 2“, „Буните“, „Офицерски“, „Рибарски“, „Робинзон“,  „Лозенец-Караагач“, които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете  „Козлука“, „Св. Влас – изток“, „Св. Влас – запад“ и „Къмпинг „Веселие“.

Регионалният министър отбеляза, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 бр. морски плажове – „Нов плаж  Св. Влас“, „Св. Влас-централен“,  „Св. Влас-запад“, „Бургас-север“, „Бургас-централен“, „Росенец-север“, „Червенка“,, „Черноморец-юг“, „Градина-запад“, „Градина-централен“, „Приморско-юг“, „Китен-юг“, „Лозенец“, „Нестинарка“ и „Бяла-централен 5“. Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за еко плажове „Корал“ и „Делфин“, но в момента има обжалване на процедурите за прекратяване на предишния търг и когато приключат ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер ще станат 17.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега