Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Идеалната Коледа": Празничните традиции по света

Мисия "Идеалната Коледа": Празничните традиции по света

22 дни остават до Коледа и някои от нас вече нетърпеливо очакват събирането със семейството и приятелите, празничната трапеза, докато коледната атмосфера малко по малко се прокрадва по света.

22 дни остават до Коледа и някои от нас вече нетърпеливо очакват събиранетосъс семейството и приятелите, празничната трапеза, докато коледната атмосферамалко по малко се прокрадва по света. Докато планирате четирите почивни дни,които се очертават по празниците, ние ще Ви предложим някои от най-любопитнитетрадиции на другите християнски народи. Какво пък, може тази година да опитатенещо различно?!

У нас традиционно посрещаме Бъдни вечер (24 декември) с постна трапеза от7, 9 или 11 различни ястия. Задължително има постна питка с паричка, както иошав (компот от сушени плодове бел. р.), боб, сарми и други. Коледари обикалятдомовете на хората и пеят коледарски песни за здраве и берекет. Повече заавтентичната българска коледна традиция може да научите утре в нашата рубрика„Мисия: „Идеалната Коледа“.

В Чехия, обаче, традиционната вечеря на Бъдни вечер се състои от рибеначорба и домашно приготвена картофена салата. В Словакия пък нареждат натрапезата зелева супа или леща, отново с картофена салата. В тези две страни епопулярно коледното гадаене – всеки разрязва ябълка напречно през средата. Ако там се образува идеалназвезда, значи годината ще бъде щастлива и успешна. Младите момичета пък хвърлятобувки през рамо. Ако върхът сочи към вратата, значи девойката скоро ще сезадоми.

В Полша пък има традиция децата да следят в небето за първата изгрялазвезда. За късмет се смята, ако първи я зърнеш и на висок глас кажеш „Изгря!“.Тази традиция е свързана с легендата за Витлеемската звезда, която оказала пътяна тримата мъдреци до мястото където се родил Иисус Христос. Под покривката напразничната трапеза се пръска сено като символ на плевнята, в която се родилСпасителят. Самата вечеря пък се състои от 12 ястия – по едно за всеки Апостол.

Поляците често оставят по един допълнителен комплект чинии и прибори за„случайния странник“. Децата в Естония, от своя страна, поставят пантоф на прозореца. Коледниелфи оставят в тях лакомства и дребни подаръци в дните преди Коледа.

В Италияпък малчуганите не пишат писмо до Дядо Коледа, а до мама и татко. В негоблагодарят на родителите си им казват, че ги обичат. Посланието се поставя подчинията на таткото и се чете след вечеря. А тогава добрата вещица Бефана носи иподаръци.

В Дания празникът започва с Коледния венец, върху който са поставени четирисвещи – по една за всяка неделя от коледния пост. Кулминацията е вечерята на24-и декември. След нея датчаните пеят традиционни коледни песни и химни итанцуват около елхата. Дават се и лакомства на домашните животни. Спореднародното поверие, в тази нощ те проговарят и за да не говорят лошо застопаните си, те ги „подкупвали“ с вкусотии.

Британците имат традиция на Бъдни вечер да се разказват призрачни истории илегенди. От векове семействата се събират и си разказват различни невероятнизимни приказки, кога литературна измислица, кога свързани с реални необяснимислучки от най-призрачните кътчета на страната.

В Ирландия приятелите си ходят на гости за по питие или се събират в някойпъб. Обикновено се пали и бяла свещ край прозореца, която символизира гостоприемствотона стопаните към Дева Мария и Йосиф в нощта на Рождеството, когато двамата сабили преследвани. Заедно с елхата, ирландците поставят и детско кошче като частот украсата.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега