Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Михайлова: Базовата грамотност е важна, но четенето на провокира критичното мислене

Михайлова: Базовата грамотност е важна, но четенето на провокира критичното мислене

Националната седмица на четенето стартира за пети пореден път!

"Базовата грамотност е важна, но четенето помага за развиване на функционалната грамотност. Да провокираш учениците да мислят е най-важното в класната стая. Четенето на книги провокира критичното мислене на учениците, помага им да изградят умения, които ще са им полезни един ден като самостоятелни хора". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на Националната седмица на четенето в Кърджали.

Инициативата стартира за пети пореден път в понеделник (9 декември) и ще продължи до петък (13 декември). Мотото тази година е "Опознай българския език". Институтът за българки език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките е традиционен партньор в провеждането на Седмицата, като тази година той се включи с езикови задачи, организирани като игри в интернет и са предназначени за пети, шести и седми клас. Целта е да провокират интереса на българските ученици към четенето, българската граматика и лексика, като едновременно с това насърчават любопитството и стремежа към придобиване на нови знания.

Тази година МОН съвместно с електронната платформа „Книговище“ организира национално състезание за четене с разбиране и за създаване на дигитално съдържание, което ще приключи в края на първия учебен срок. Платформата съдържа въпросници към книги, с които може да се провери доколко децата са разбрали прочетеното.

За всеки верен отговор от въпросниците участниците в състезанието получават точки. Целта е децата от един клас да прочетат възможно най-много книги за определен период и да натрупат най-голям брой точки за класа си. При учениците в гимназиален етап състезанието е под формата на подготовка на въпросници към желани от тях книги, които не присъстват в каталога на „Книговище“.

В състезанието може да се включат всички деца от български училища в страната и в чужбина. В частта за четене с разбиране състезанието ще се проведе във всеки клас. То е разделено на две възрастови групи: 7-10 г. (деца от I до IV клас) и 10-14 г. (ученици от V до VII). В частта за създаване на въпросници ще могат да участват всички ученици от гимназиален етап.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега