Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Моцарт и Малер ще звучат във Великденския концерт на Бургаската Опера

Моцарт и Малер ще звучат във Великденския концерт на Бургаската Опера

Концертът ще се състои на 5 април, от 19:00 часа.

"Реквием" на Моцарт и "Песни за мъртвите деца" на ГуставМалер ще бъдат изпълнени на сцената на Държавна опера – Бургас във „Великденскиконцерт“ на 5 април от 19 ч. Под диригентската палка на маестро Йордан Дафов щеизлязат едни от най-известните солисти на бургаската опера – Андреана Николова,Йоана Железчева, Даниела Дякова, Любомир Тодоров и Костадин Мечков. Заедно стях на сцената ще пее хорът на Държавна опера – Бургас.         

Предвидениятв програмата „Реквием“ на Моцарт е последното произведение на гения. То едовършено след смъртта му от неговия ученик Франц Ксавиер Зюсмайер по молба навдовицата на Моцарт Констанца. Произведението е поръчано първоначално отлюбителя-музикант граф Франц фон Валсег като заупокойна меса по поводгодишнината от смъртта на съпругата му. Навикът на граф фон Валсег да представяпоръчани на други композитори творби като собствени е действал демотивиращо наМоцарт, но притиснат от нуждата за пари той е приел поръчката.

Междувременно епрекъсвал работата си, за да работи по други поръчки, докато смъртта не го еповалила преди финала на „Реквием“-а. Притеснена да не би фон Валсег да поискавръщането на заплатения за композицията аванс, Констанца се обръща първо къмученика на съпруга си Йозеф Леополд Ейблер. Задачата обаче се оказва твърдетежка за него и след няколко отказа на други виенски композитори Зюсмайер сесъгласява и завършва творбата по нотни записки на своя учител.

Така„Реквием“-ът като композиция се оказва максимално близко до стила на Моцарт.Дълги години се счита, че цялата оригинална партитура е написана от Волфганг Амадеус– легенда, старателно поддържана от Констанца. След като години по-късно енамерен оригиналният ръкопис на творбата, съпругата публично признава ролята наЗюсмайер за завършване на творбата. Въпреки това „Реквием“ оставанай-емблематичното произведение за творчеството на Моцарт.        

Другататворба в концерта – „Песни за мъртвите деца“, е творба на един от най-великитеевропейци и композитори на симфонична музика Густав Малер. В историята намузиката той остава като един от новаторите, въпрееки влиянието си оттрадициите на класиците Хайдн, Моцарт, Бетовен, немската школа на Бах и отромантичната музика на Шуберт, Шуман и Менделсон, като най-силно е влиянието отмузиката на Вагнер. Въпреки славата си на симфоничен творец неговите кантатнитворби са световноизвестни.

„Песни за мъртвите деца“ е сред песенните цикли,изпълнявани най-често в пасхални концерти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега