Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НАП разваля сделки за имоти под пазарната стойност

НАП разваля сделки за имоти под пазарната стойност

НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията ще предприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., за да намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор.

НАП отново насочвавниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора настроителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията щепредприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представителина професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., зада намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в тозисектор.

Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан снеотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба отстроители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно забюджета в периода на строителния бум.

Експертите от НАП са установили, черискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% отвсички лица. Анализът на данъчните сочи, че в по-голямата част от случаитестроителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството.

Според данните, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасоченидействия за укриване на данъци – недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалнитеим размери и др. В същото време данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойността им. За това от приходнотоведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискатобявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече сеприлага от няколко години.

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите отстроители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строителии инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%,са по Закона за ДДС. Оценката на риска и повлияванетому за 2014 г. показва, че рискът не се е повлиял съществено от осъщественитеконтролни действия.

Според анализа на данъчните, промяната на характеристикитена риска, а именно намаление броя на рисковите лица на 4 000, причиняващищета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори – спадна обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част отдействащите строители и инвеститори, заради икономическата криза след 2008 г. Затовапрез 2015 г. НАП планира да продължи контролните мерки чрез възлагане наревизии на рискови лица от бранша, както и да инициира публикации по темата вспециализираните издания за строителство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега