Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК ще изчислява лимитите за направления по нов начин

НЗОК ще изчислява лимитите за направления по нов начин

Тази година здравната каса ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика. За момента указанията, които са дадени на джипитата, са да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 година, съобщава БНТ.

Тази година здравната каса ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика. За момента указанията, които са дадени на джипитата, са да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 година, съобщава БНТ. От тази година отпада и надвишаването от 10% на лимитите за направления, което досега личните лекари можеха да правят, без да бъдат санкционирани.

На практика след 15-о число на месеца талоните се изчерпват, категорични са джипитата. Много от семейните лекари са против каквито и да било лимити. Според тях професията им се е превърнала повече в диспечерска и на тях не се гледа като на специалисти. Въпреки че няма нов рамков договор за медицинските дейности, от тази година е променена методиката за отпускането им.

Досега всеки общопрактикуващ лекар получаваше определен брой направления за специалист за тримесечие. Касата даваше възможност този лимит да се надхвърли с 10% без преразходът да бъде компенсиран през следващото тримесечие. Освен това, ако талоните не бъдат усвоени за определеното време, разликата можеше да се прехвърля за следващите месеци.

Касата даваше и трета възможност, когато са изчерпани и 10-те процента над лимита, след мотивирана молба за по-висока заболеваемост, касата отпускаше още 15 процента от резерва си. Този допълнителен лимит се компенсираше след следващото тримесечие.

За 15-процентовия резерв от талони тази година процедурата предвижда молбите на джипитата се събират в районните здравни каса, след което ще се изпращат в НЗОК, където се събира комисия от експерти, които ще обсъждат на кой лекар по колко талони да бъдат отпуснати допълнително. Лекари алармират, че новият ред ще забави лечението на болните, а и не са ясни критериите, по които талоните ще бъдат разпределени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега