Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НОИ пести от пенсии и майчинство

НОИ пести от пенсии и майчинство

Националният осигурителен институт (НОИ) пести отразходите за пенсии и от парите за майчинство, показва изпълнението на бюджета на общественото осигуряване.

Националният осигурителен институт (НОИ) пести отразходите за пенсии и от парите за майчинство, показва изпълнението на бюджета на общественото осигуряване. От януари до септември вкл. на възрастните хора са платени 50 млн. лв. по-малко от планираните заради увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца от началото на годината, пише в. "Труд".

Заради новите критерии през деветмесечието са се пенсионирали 68 697 души, или 17,6% по-малко спрямо същия период на м.г.  За последните 12 месеца средната пенсия у нас се е повишила с 2,21 лв. и е стигнала 271,52 лв., което е 57% от нетния осигурителен доход за страната за август. Новите пенсии са по-високи от старите, тъй като НОИ ги изчислява от по-високи заплати.

Данните на института показват още, че обезщетението за майчинство е намаляло. За деветмесечието жените са получавали средно по 355 лв., или почти 8 лв. по-малко спрямо същия период на м.г. Спадът е заради това, че от началото на 2012 г. майчинството се изчислява като 90% от дохода на жената за последните 24 месеца, вместо за 18 месеца, както беше преди. Така във формулата влизат по-стари и ниски възнаграждения, които намаляват обезщетението. Тези изисквания бяха въведени, за да се избегнат злоупотреби, при които жените започват да се осигуряват върху по-високи суми, след като забременеят.

Заради намаляването на помощите, а и на раждаемостта у нас, от януари до септември т.г. НОИ е спестил 24 млн. лв. от планираните разходи за майчински. Въпреки че се увеличават хората, останали без препитание, разходите за безработица са спаднали с 3,8 млн. лв. спрямо планираното в бюджета, сочи още статистиката. Едва една трета от регистрираните в бюрата по труда около 350 000 безработни получават помощи, отчетоха от НОИ.

Останалите съкратени са били в сивата икономика или имат малък осигурителен стаж. Болничните обезщетения са единственото перо, по което НОИ отчита преразход - с 23,9 млн. лв. Въпреки това общата икономия на бюджета на общественото осигуряване за деветмесечието е 65,6 млн. лв. В същото време приходите изостават с 29 млн. лв., или с 1% от планираното.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега