Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НОИ ще превежда на АСП добавката за чужда помощ от личен асистент

НОИ ще превежда на АСП добавката за чужда помощ от личен асистент

От 1 септември се променя редът за изплащане на добавката за чужда помощ към пенсиите на лицата с увреждания.

От 1 септември се променя редът за изплащане на добавката зачужда помощ към пенсиите на лицата сувреждания, които са подали вАгенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне налична помощ с изричното съгласие тя да се превежда на АСП след сключване натрудов договор с асистент.

За тези лица Националният осигурителен институт(НОИ) е длъжен да превежда на агенцията дължимата сума за добавка за чуждапомощ за времето от датата на започване на изпълнението на трудовия договор сасистента (винаги от първо число на месеца, следващ месеца на сключване надоговора) до края на месеца, в който договорът е прекратен.

След като договорътс асистента бъде прекратен, НОИ ще започне отново да изплаща добавката къмпенсията на лицето за периода от първо число на месеца, следващ месеца напрекратяването, до края на месеца, през който е сключен нов трудов договор.

Промяната е във връзкас влизането в сила на Закона за личнатапомощ и на чл. 50а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и засягасамо лицата с увреждания, които са подали заявление-декларация към АСП  за предоставяне на лична помощ от асистент, уточняват от НОИ. Тя се отнася единствено за добавките за чуждапомощ към изплащаните им пенсии, но не и за самите пенсии. Те ще продължат дасе изплащат от НОИ по досегашния ред.

За лицата сувреждания, за които има сключен трудов договор с асистент до 30 август 2019 г.включително, дължимите за месец септември суми за пенсии и други добавки (бездобавката за чужда помощ) ще бъдат изплатени от НОИ с пенсионен запис позаявения от тях начин – в пощенска станция или по банков път. От месец октомври2019 г. изплащането им ще става в обичайните срокове.

Същият ред заизплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ ще се прилага и за лицата сувреждания, които в бъдеще подадат заявление-декларация за предоставяне налична помощ със съгласие за превеждане на добавката им за чужда помощ към АСПслед сключване на договор с асистент. Справки и консултацииотносно дължимите суми за пенсии/добавки могат да се правят в съответното териториалноподеление на НОИ, което ги изплаща.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега